Civilna zaščita je v času epidemije covida-19 pridobila številne izkušnje in je pripravljena na vse izzive v prihodnje, je na virtualni novinarski konferenci poudaril poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Na konferenci je sicer predstavil delovanje in aktivnosti civilne zaščite med spopadanjem z epidemijo, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Od prve okužbe mineva že dve leti

Sredi marca sta minili dve leti od prve okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji in razglasitve epidemije. Ob tej priložnosti je Šestan predstavil potek dela civilne zaščite in ostalih služb, vključenih v slovenski sistem zaščite in reševanja, ki so se s koronavirusom soočali v petih valovih.

Po njegovem mnenju je bistveno vlogo odigral sprejet državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije, ki je zagotovil tudi dovolj opreme v drugem in tretjem valu.

Skladno s prenovljenim načrtom so organi po njegovih besedah zagotavljali stalno zalogo zaščitnih in drugih sredstev in opreme za en mesec delovanja ter načrtovali rezervo za tri mesečno delovanje resorja v pogojih epidemije.

Ta načrt je bil v večini primerov ocenjen kot primeren okvir za pripravo in odziv na epidemijo, je dejal in izpostavil pravočasen in hiter odziv občin, zelo dobro sodelovanje med resorji in Evropsko komisijo ter hitro vzpostavitev razmer za delo od doma za nemoteno izvajanje rednih in ključnih nalog.

Skupaj angažiranih sil civilne zaščite in prostovoljcev nevladnih organizacij ob epidemiji vključno s četrtim in petim valom je bilo 545.545, od tega v prvem valu 233.560, v drugem in tretjem 310.229 in v zadnjih dveh valih, od 16. novembra 2021 do 18. februarja 2022, 1756.

Pripravljeni na nove izzive

V luči napovedi strokovnjakov o ponovnem širjenju bolezni v jesenskih mesecih je izpostavil, da je civilna zaščita v času epidemije pridobila številne izkušnje in je pripravljena na vse izzive v prihodnje.

Na novinarski konferenci je primer ukrepanja ob pojavu koronavirusa kot primer dobre prakse opisal tudi poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Ta je najprej orisal posebnost območja, ki se je soočalo z velikimi stiskami ljudi, tudi zaradi bližine meje z Italijo, kjer je bila situacija izjemno težka.

Curk je posebej poudaril pomen prostovoljstva in pripravljenost lokalnega prebivalstva priskočiti na pomoč sočloveku, so še dodali na ministrstvu.

STA