Vremenska prognostičarka iz Urada za meteorologijo Katja Kozjek pravi, da bo iz dneva v dan toplejše vreme, a bo torek najbolj sončen dan tega tedna.

Po ljudskem izročilu si na današnji dan, ko je Gregorjevo, sonce že opomore, življenje se prebuja v rastlinah, ptički veselo žvrgolijo, medved prileze iz brloga in potipa vrbovo vejico. Znameniti svetnik sv. Gregor, pravi izročilo, velja tudi za začetnika pomladi, začelo naj bi se toplejše vreme, dan naj bi bil daljši.

Ta teden nekaj zimskih »prebliskov«

To je za Maribor24 potrdila tudi Katja Kozjek iz Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje, ki je povedala, da ima ta teden kar nekaj zimskih »prebliskov«. »Eden takšen je bil, denimo, že v ponedeljek, pričakujemo pa ga lahko spet jutri,« je napovedala Kozjekova in dodala, da bo torek najbolj sončen dan tega tedna.

Od četrtka suho vreme in postopoma višje temperature

Trenutno je Slovenija na prehodu iz zime v pomlad, četudi smo še vedno v koledarski zimi. To se je po njenih besedah potrdilo tudi v ponedeljek, ko je ponekod predvsem v južnih krajih snežilo do nižin. »To nas je opomnilo, da je zima še vedno blizu. Podobna bo tudi sreda, ko lahko pričakujemo novo poslabšanje vremena. Popoldne in zvečer lahko ob močnejših padavinah pričakujemo sneženje do nižin,« je razložila Kozjekova. Od četrtka naprej pa bo spet bolj suho vreme, postopoma višje bodo tudi temperature.

Ob koncu tedna bo podnevi že blizu 20 stopinj Celzija

»Res smo nekako na prehodu iz zime v pomlad. Dnevi bodo vse toplejši, četudi lahko v sredo, kot sem že napovedala, pričakujemo še kakšen zimski preblisk,« je dejala Kozjekova in ponedeljkov dan, ko je bil ponekod snežen ter so se pojavljale nevihte s sodro in točo, imenovala za povsem spomladanski dogodek. »Vse kaže na pomad,« je dodala Kozjekova in o temperaturah v prihajajočih dneh povedala, da se je po ponedeljkovih padavinah v noči na torek razjasnilo, zato so jutranje nekoliko nižje. »Nekaj dni v tem tednu bo zjutraj še vedno okoli ledišča, čez dan pa vselej okoli 10 stopinj Celzija. Ob koncu tedna bo čedalje bolj topleje, saj bo podnevi že blizu 20. In tako bi lahko tudi ostalo, saj omembe večjega poslabšanja na prognostiščnih kartah ni videti,« je sklenila Kozjekova.

»Od  Gregorjevega vsak veter sneg skopni«

Ljubiteljski meteorolog Dušan Kaplan pa pravi, da so bili za napoved prihajajočega vremena bolj pomembni mučenci, ki so bili v nedeljo, kot je Gregorjevo. »Res je, da od Gregorjevega vsak veter sneg skopni in se noben sneg ne obdrži, ampak nam povzroči zgolj sitnosti,« je pojasnil Kaplan in o prazniku Sv. Gregorja še šaljivo pripomnil: »Takrat kmet že dolgo njivo orje, klobuk postrani nosi, pa staro ženo kruha  prosi, ker je bila v družini prisotna lahkota.«

Naslednjih 40 dni bo takšnih kot sta bila nedelja in ponedeljek

O minulem prazniku mučencev (štirideset mučenikov, op. p.) je dejal, da je bil dokaj lep, vendar ponedeljkov dež bo sodil k temu. »Približno naslednjih 40 dni bo takšnih kot sta bila nedelja in ponedeljek. To pomeni, da bo nekaj zelo lepih toplih dni, vmes pa bo tudi nekaj ‘ledenih’,« je zaključil Kaplan.