Predlog novega zakona o medicinskih pripomočkih, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje, sproža številne polemike in nezadovoljstvo med ponudniki medicinskih pripomočkov. Glavne kritike se nanašajo na dodatne administrativne obremenitve in finančne stroške, ki bi lahko negativno vplivali na dostopnost teh pripomočkov, zlasti v ruralnih območjih.

Številni glasovi jasno proti

Spomnimo, da so nam nedavno odgovorili iz Mariborskih lekarn, kjer so pojasnili, da je zakon pomanjkljiv, saj ne naslavlja vseh dilem, ki jih prinašata novi uredbi, poleg tega pa distributerjem - tudi lekarnam, nalaga nove obveznosti. 

»Nesprejemljivo je, da ni razmisleka, kakšne posledice bodo imele vse te dodatne (finančne in siceršnje) obremenitve na preskrbo prebivalcev z medicinskimi pripomočki v Republiki Sloveniji,« so takrat zapisali

Podobno je za maribor24.si poudaril tudi Matija Centrih, predsednik Sekcije koncesionarjev pri Lekarniški zbornici, ki je opozoril, da bo predlog novega zakona toliko podražil upravljanje z medicinskimi pripomočki, da se bo marsikdo odločil, da se tega ne gre več.

Ob tem smo se obrnili tudi na proizvajalce, pri čemer so nam v podjetju Tosama v zadnjem pripravljenem prispevku povedali:

»Predlagane spremembe Zakona o medicinskih pripomočkih zagotovo posledično poslabšujejo dostopnost medicinskih pripomočkov na trgu Republike Slovenije. Toliko bolj se le-to lahko odrazi v ruralnih okoljih, kjer je zagotavljanje oskrbe prebivalstva z zdravili in medicinskimi pripomočki ponudnikom že sedaj predstavljalo velik izziv«.

Dodali so še: »Ob zakonsko predvidenih večjih administrativnih in finančnih obremenitvah poslovanja distributerjev in proizvajalcev v Republiki Sloveniji se le-to lahko prelije v zmanjšanje ali odsotnost ponudbe medicinskih pripomočkov, tako iz segmenta samoplačniških pripomočkov, kakor tudi pripomočkov, ki se izdajajo v breme ZZZS.«

Dodajte svoj glas še vi

Kaj pa o predlaganih spremembah menite vi? Jih podpirate ali ne?