Konec tega tedna se začnejo počitnice na Bavarskem v Nemčiji, zato je pričakovati močno povečan promet od Avstrije proti Hrvaški, prav tako tudi čakalne dobe na mejah.

Fotografija je simbolična.

V ponedeljek se začenjajo počitnice tudi v Italiji, zato se pričakuje gneča na cestah in tudi na mejnih prehodih s Hrvaško. Konec tega tedna je pričakovati močno povečan promet od Avstrije proti Hrvaški, prav tako čakalne dobe na avstrijski strani predora Karavanke proti Sloveniji, je zapisano na spletni strani prometnoinformacijskega centra.

Voznike opozarjajo tudi na bolj obremenjeno ljubljansko obvoznico ter odseke, ki vodijo proti obali, Istri ter mejne prehode s Hrvaško. S ponedeljkom se namreč počitnice začnejo tudi v Italiji. Promet se bo glede na dinamiko začetka počitnic v nemških deželah, na Nizozemskem in v Avstriji postopno povečeval tudi za vikende, so zapisali na spletni strani.

V letošnjem letu se je promet vrnil in tudi že presegel promet iz leta 2019, ugotavljajo. Povečalo se je tako število domačih voznikov kot tudi turistov, največji porast pa beležijo pri tovornih vozilih. Zaradi povečanega števila tujih voznikov se promet zgosti na gorenjski in primorski avtocesti.

Tujci se vozijo proti obali in Hrvaški tudi ob nedeljah in ponedeljkih, ne samo ob petkih ali sobotah. Prav tako se vračajo ob katerikoli dnevih, tudi ob petkih. Že več zaporednih petkov prihaja do zastojev na primorski avtocesti iz smeri Kopra proti Ljubljani, opažajo.

Zaradi intervencij in gašenja požara so zaprte tudi nekatere ceste na Krasu, so še zapisali.

STA