Maribor

Znana mariborska gostinca bosta kuhala božične obroke za ranljivejšo populacijo

Tea Tošić, 10.12.20 ob 03:55

Meating Pub & Restavracija – Maribor in Nana Kavarna & Lounge Bar bosta kljub trenutnim razmeram poskrbela, da bo več kot 60 starostnikov ali družin prejelo topel obrok ali darilca.

Meating Pub & Restavracija – Maribor in Nana Kavarna & Lounge Bar bosta kljub trenutnim razmeram poskrbela za božično večerjo za najranljivejše skupine ljudi v Mariboru. Boris Krabonja, predsednik društva Up-ornik, je ob tem zapisal: »Obema obljubim, da ko bodo časi naklonjeni vama, da sem vsak teden pri vama in seveda, občudovanja vredna sta oba.«

Pojasnil nam je, da bosta na predvečer Božiča obe ekipe razvozile hrano na naslove njihovih ljudi: »Verjetno bomo, v kolikor se vendar gostincem razjasnijo časi, tudi v naslednjem letu sodelovali na podoben način. Z Devano imava že kar dolgo tradicijo sodelovanja, z Alešem pa verjame, da bo enako.«

»Mize se šibijo pod težo dobrot. Na drugi strani imamo ljudi, ki Božič preživijo sami«

Aleš Leskošek iz Meatin Pub&Restavravcije nam je povedal, da bodo po dogovoru z Up-ornikom poskrbeli za 20 obrokov za najranljivejše: »Večinoma za starostnike, ki živijo sami in ki nimajo nikogar, ki bi lahko zanje poskrbel. Na predbožični dan bomo tako pripravili kompletne božične obroke: predjed, glavno jed s solato in sladico ter jih dostavili vsakemu posamezniku posebej.«

Na drugi strani pa imamo ljudi, ki božič preživijo sami. In tukaj smo se z našimi zaposlenimi odločili, da tem ljudem vsaj malo polepšamo praznike in jim damo vedeti, da niso čisto sami in da nekdo misli tudi na njih.

Pove, da je v njihovem podjetju dobrodelnost vedno bila prisotna: »Ne le v božičnem času, ampak tudi nasploh. V decembrskem času so stiske še večje. Božični čas nas večina preživi v krogu družine, kjer se mize šibijo pod težo dobrot. Na drugi strani pa imamo ljudi, ki Božič preživijo sami. In tukaj smo se z našimi zaposlenimi odločili, da tem ljudem vsaj malo polepšamo praznike in jim damo vedeti, da niso čisto sami in da nekdo misli tudi nanje.«

»V časih, kot so zdaj, je še bolj pomembno, da stopimo skupaj«

Na tem mestu pohvali svoje zaposlene, ki niti za trenutek niso oklevali, da žrtvujejo svoj zasebni čas, da pripravijo obroke in jih razvozijo do ljudi. »Prav tako bi pozval druga podjetja, ki so v zmožnosti pomagati, da to storijo tako, da kontaktirajo g. Krabonjo ali katero drugo dobrodelno organizacijo. V časih, kot so zdaj, je še bolj pomembno, da stopimo skupaj,« še pove Leskošek.

Zavedajo se, da je nekaterim še težje

Govorili smo tudi z Devano Blakaj iz kavarne Nana, ki nam je povedala, da se vsako leto odločijo, da pomagajo dobrodelnim društvom. Tokrat so se odločili, da pomagajo Up-orniku, Humanitarčku in prostovoljki Katarini Goričan. »Pomagali bomo 20 starostnikom in 20 socialno ogroženim družinam. Starostnikom bomo pripravili večerje in manjša darila, nekaterim pa bodo poklonili darilca. Otroci so z željami precej skromni. Na tem mestu se zahvaljujem našim dobaviteljem, ki nam bodo priskočili na pomoč, da bomo lahko izpeljali za naš obširno akcijo, glede na to, v kakšnih časih smo.«

»Delujemo kot družina. Odločili smo se, da pomagamo tudi drugim«

Pove, da je sicer tudi v njihovi kavarni vedno huje. Vsak ukrep jim jemlje promet. »Vse težje je. Mi se bomo trudili do konca, a je res hudo. Ko že mislimo, da je luč na koncu tunela. Nova ovira. Gostinci smo se pripravljali na december, vedeli smo, da ne bomo normalno odprti, upali smo, da nam bodo pustili vsaj prevzemne točke. Nismo pomislili, da nam bodo vzeli alkohol. Sicer se pri nas alkohol skorajda ne prodaja, a v decembru ima kuhano vino poseben čar.«

Pove, da je ponosna na svoje zaposlene, saj so v teh časih še bolj povezani in delujejo kot družina: »Podpiramo se, ne glede na vse. Ekipa nama je pokazala, da lahko preživimo drug z drugim. Smo drugačna ekipa in to nam daje upanje. Zato smo se z veseljem odločili, da pomagamo tudi drugim in jim narišemo nasmeh na obraz.«