Z direktorjem Doma pod gorco Gregorjem Žigonom smo spregovorili o trenutnem stanju Maribora in o stvareh, ki ločijo Maribor od ostalih mest v Sloveniji.

Z Gregorjem Žigonom, direktorjem Doma pod gorco, smo na kratko spregovorili o trenutnem stanju Maribora in o stvareh, ki ločijo Maribor od ostalih mest v Sloveniji.

Kaj je tisto po čem je Maribor po vašem mnenju drugačen od preostalih mest v Sloveniji?

Maribor je mesto z veliko danosti, ki se jih premalokrat zavedamo, še manj pa cenimo. Imamo najstarejšo trto, neizkoriščeno Pohorje, imamo reko Dravo, odlična vina, odlično kulinariko, vrhunske športnike, nogomet in srčnega kapetana, Marcosa Tavaresa, kar nekaj inovativnih in dobrih zgodb, katere pa znamo prej kritizirati, kot pa jih sprejeti kot dodano vrednost mesta. Maribor je tudi Zlata lisica in Festival Lent in ne nazadnje so v Mariboru ljudje, ki znajo in zmorejo. 

Kakšna je po vašem mnenju razlika med moškim in žensko na vodilnem mestu?

Med moškim in žensko na vodilnem mestu ni posebnih razlik, vsak človek je na svoj način edinstven, poseben. Pomembno je, da je vodilni v prvi vrsti človek, ne glede na spol. Šteje sposobnost vodenja in občutek za delo z ljudmi. Na vodilnem položaju naj bo nekdo, ki se zaveda, da je treba s sodelavci ravnati spoštljivo. Poznam kar nekaj žensk na vodilnih delovnih mestih, ki so zelo uspešne na svojem področju delovanja. 

Smo pa znani po tem, da znamo zelo kritizirati in kazati s prstom, kdo bi kaj v mestu moral postoriti, še posebej zavzeto preko družabnih omrežij v coni udobja domačega kavča. Premalo se zavedamo, da lahko skupaj to mesto naredimo lepše.

Menite, da občani Maribora cenijo mesto in njene znamenitosti?

Mariborčani se premalo zavedamo, v kako lepem mestu živimo. Prevečkrat se primerjamo z Ljubljano. Pa si to zares želimo? Jaz si ne. Vsako mesto ima svoj čar in tudi Maribor se počasi prebuja. Žal, ne znamo pohvaliti dobrih zgodb, ki jih je v zadnjem času kar nekaj. Smo pa znani po tem, da znamo zelo kritizirati in kazati s prstom, kdo bi kaj v mestu moral postoriti, še posebej zavzeto preko družabnih omrežij v coni udobja domačega kavča. Premalo se zavedamo, da skupaj lahko to mesto naredimo lepše.

Kje v Mariboru najraje pijete kavo?

Sem ljubitelj dobre kave in posebej rad si jo privoščim tam, kjer sem postrežen z nasmeškom in kjer je tudi prijeten ambient. Zaradi obojega sem večkrat gost  kavarne Kavenija. Posebej rad poklepetam in spijem kavo v družbi stanovalcev v kavarnici Doma pod gorco.

Najlepša ulica ali predel v Mariboru?

Poštna ulica, zato ker je v njej življenje in ker je primer dobre prakse, ki bi se morala širiti skozi ves Maribor. Akterji te ulice so se sami organizirali in povezali in naredili iz ulice zgodbo. Moč je v povezovanju. Prevečkrat od nekoga preveč pričakujemo in zahtevamo, kaj naj bi ukrenil in naredil in kaj bi moralo biti narejeno. Premalo pa se sprašujemo, kaj bi lahko sami naredili. 

Najboljša gostilna v Mariboru?

V Mariboru je kar nekaj dobrih gostiln, v katere rad zahajam. Cenim ljudi, ki delajo s strastjo in kjer poleg inovativne kulinarike dobim v paketu še nepozabno doživetje. Zato je moja najboljša gostilna Mak.

Katero sorto vina imate najraje?

Od belih sort chardonnay, od rdečih sort pa cabernet sauvignon.

Kaj smatrate kot svoj največji uspeh?

Pred petimi leti sem prevzel vodenje Doma pod gorco v zelo težki finančni situaciji, z mnogimi problemi in neurejenimi zadevami. Če se ozrem nazaj, kako je bilo in kako je danes, sem ponosen in kot svoj največji uspeh štejem, da smo skupaj z vsemi zaposlenimi Doma pod gorco v zelo težkih časih previharili vse viharje in ves čas verjeli in zaupali, da nam skupaj lahko uspe. Ta vez in skupno prizadevanje je pripeljalo Dom pod gorco na pravo pot. Še posebej pa sem ponosen, da udejanjamo naš slogan- sožitje prijetnih, prijaznih in srčnih ljudi.  

Ali ste zadovoljni s stanjem v mestu Maribor?

Trenutno nisem zadovoljen s stanjem v Mariboru, verjamem pa da se vsega čez noč ne da spremeniti in da je najlažje kritizirati in opazovati stvari iz ozadja. Situacija na področju sociale in skrbi za starejšo populacijo ni najbolj rožnata. Vendar to ni problem samo Maribora, je vseslovenski. Kljub temu pa mislim, da Maribor mora ob vseh začrtanih projektih, ki se v veliki meri nanašajo na zunanji izgled centra mesta, nameniti večjo skrb tudi za socialne vsebine in starostnike.

V Mariboru je še veliko neizkoriščenih potencialov. Imamo najstarejšo trto, ki je po mojem mnenju še vedno premalo zaščitena in cenjena. Reka Drava, ki ima zelo veliko neizkoriščenega potenciala, Lent, ki več ni to, kar bi moral biti in kot najbolj neizkoriščen potencial sta zame Pohorje in kopališče Otok.

Kaj bi morali v Mariboru komunalno urediti?

Na Studencih je treba nujno urediti pločnike na Pekrski cesti, ki jih trenutno ni in zaradi tega je ogrožena varnost ljudi, še posebej pa varnost stanovalcev Doma pod gorco.

Kje vidite neizkoriščen potencial v Mariboru?

V Mariboru je še veliko neizkoriščenih potencialov. Imamo najstarejšo trto, ki je po mojem mnenju še vedno premalo zaščitena in cenjena. Reka Drava, ki ima zelo veliko neizkoriščenega potenciala, Lent, ki več ni to, kar bi moral biti in kot najbolj neizkoriščen potencial sta zame Pohorje in kopališče Otok. Pa Legendo o čevljarčku, ki je rešil Maribor, bi lahko obudili. In pisali nove zgodbe našega mesta. Škoda, da bi šla v pozabo.

Kako vidite Maribor leta 2030?

Težko opišem, kje vidim Maribor čez 30 let. Z lahkoto pa izrazim, kje si želim, da bi bil Maribor čez 30 let. Postane naj urejeno in perspektivno mesto, najlepše mesto v Sloveniji. Da bo poskrbljeno za staro in mlado. Da bodo mladi videli smisel ostati v Mariboru in prav tako tudi delati v njem in za svoje mesto. Da bo starejša populacija bolj spoštovana in cenjena in da bo dovolj kapacitet v domovih za starostnike.

Še posebej pa si želim, da bi bili Mariborčani še bolj ponosni na svoje mesto, ki bo varno in razgibano, polno doživetij. Skupaj lahko naredimo veliko. Verjamem v toti naš Maribor.