Pred tremi meseci smo poročali o incidentu v vrtcu Ruše, kjer naj bi vzgojiteljica kričala na enoletnika, privezanega na stol. Starši so vse skupaj posneli in v anonimnem pismu zagrozili s prijavo na policijo. Več TUKAJ.

Ministrstvo prijav o morebitnih spornih ravnanjih v oddelkih vrtca omenjenega zavoda ni prejelo. Prav tako z omenjenim primerom niso bili seznanjeni na Inšpektoratu RS za šolstvo in šport“Ne na Policijski postaji Ruše in ne na PU Maribor do sedaj nismo prejeli nobene prijave. Kljub temu so policisti pričeli s preiskavo tega primera,” so isti dan dejali na policiji za Maribor24.si.

Prepovedali privezovanje na stole

Na šolskem ministrstvu so dejali, da je kričanje na otroke in tovrstno privezovanje na stole nedopustno, inšpektorat pa je prepovedal omenjeno privezovanje na stolčke. Kot poroča vecer.com je pred dvema mesecema, izvedenka Zavoda za šolstvo, preživela dan v vrtcu in spremljala pedagoško delo.

Kot navedejo na prej omenjenem portalu, naj bi tega dne izvedenke ugotovila, da vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice otrokom zagotavljata varno in spodbudno okolje. Na podlagi opazovanj pa je priporočala, da vrtec posveti več pozornosti komunikaciji z najmlajšimi in zagotovijo dodatna strokovna usposabljanja.

Preiskava ni potrdila suma zanemarjanja otroka

Ravnatelj Ladislav Pepelnik je za vecer.com pojasnil, da je sicer vzgojiteljica nekoliko bolj odločna in da povzdigne glas, nikakor pa ne kriči. Vzgojiteljica je prejela opomin, saj o dogodku ni obvestila vodstva. Kriminalistično preiskavo so med tem zaključili in ta suma zanemarjanja otroka ni potrdila.

»Pristojnemu tožilcu so policisti predstavili vsebino zbranih obvestil in vso zbrano dokumentacijo,  vendar pristojni okrožni državni tožilec ni prepoznal elementov kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe,« so, kot navaja vecer.com, odgovorili na PU Maribor. Inšpekcijski nadzor se med tem nadaljuje.