Po besedah predsednika države Boruta Pahorje se verjetno lahko le malo katera država pohvali s tako veliko dobroto in srčnostjo njenih ljudi, kot se lahko naša.

Naziva Prostovoljec leta in Humanitarec leta si je pred leti v starostni skupini do 19 let prislužil že pokojni humanitarec Rok Černic.

Priznanje za najboljši prostovoljski projekt minulega leta je na podelitvi Prostovoljec leta 2018 na Brdu pri Kranju prejela Planinska zveza Slovenije za projekt Planinstvo za invalide oziroma osebe s posebnimi potrebami. Mladinski svet Slovenije je prostovoljcem podelil tudi vrsto drugih priznanj.

Predsednik gostitelj zaključne prireditve

Predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi letos gostil zaključno prireditev in izročil plaketo nosilcu Naj prostovoljskega projekta, se je spomnil, da je bila ob začetku njegovega pokroviteljstva Slovenija še v krizi in je bilo prostovoljstvo, zlasti njena socialna razsežnost, v polnem razmahu. Ljudje so priskočili na pomoč drug drugemu in nastal je vtis, da utegne to usahniti po koncu krize, a se to ni zgodilo. »Moja številna srečanja s humanitarnimi in prostovoljskimi organizacijami ter akcije me prepričujejo, da ta trend dobrote, srčnosti in pomoči drugim ne le v socialnih, ampak tudi vseh drugih projektih iz leta v leto narašča in zdi se, da je prostovoljstvo, ki ima v slovenski družbi že dolge korenine, po krizi dobilo nov zamah in postalo morda celo naš življenjski stil,« je ocenil predsednik.

Prostovoljstvo se je prijelo tudi mladih

Pahorju se zdi posebej navdušujoče in navdihujoče, da se je prostovoljstvo prijelo tudi mladih ljudi. »To je sijajen obet za prihodnost,« je poudaril predsednik, ki je prepričan, da se ne glede na to, kaj nas utegne doleteti v prihodnosti, lahko zanesemo drug na drugega. »Med nami so številne razlike, ampak ko gre za vprašanje pomoči, te niso pomembne,« je dejal.

Prispelo je 247 prijav

Predsednica Mladinskega sveta Slovenije (MSS) Anja Fortuna je prepričana, da si premalokrat pogledamo v oči in izkažemo hvaležnost. Zato MSS že 17. leto zapored podeljuje priznanja na natečaju Prostovoljec leta. Tokrat je prispelo 247 prijav, od tega 196 za posameznike in 51 za projekte.

Naj prostovoljci so v različnih starostnih skupinah postali Ivan Praznik na predlog Dijaškega doma Antona Martina Slomška v Mariboru, Mojca Muhič na predlog Gimnazije Novo mesto, Nina Milinković na predlog Društva prijateljev mladine Škofja Loka, Janez Novljan na predlog Slovenske Karitas, Ninna Kozorog na predlog Društva Humanitarček in Marko Ceglar na predlog Društva Kralji ulice.

Naziv Naj mladinska voditeljica je letos prejela Katja Zemljič na predlog Društva študentov psihologije Maribor. Naj mladinski projekt je postal Košna u snežet v organizaciji Društva podeželske mladine Škofja Loka. Podeljeni pa sta bili tudi dve priznanji za posebne dosežke. Prvo je šlo Aniki Popič na predlog Društva Vztrajaj, drugo pa sta prejela pevski zbor OŠ Nove Jarše Rock mulčki ter zveza prijateljev mladine, in sicer za koncert Otroci za otroke.