Slovenia Green Wellness Route pomeni kolesarsko raziskovanje slovenskih naravnih zdravilišč in zelenih destinacij, ki se nahajajo na poti med zdravilišči. 

FOTO: Matevž Hribar

Občina Sveta Ana je postala del nove kolesarske poti Slovenia Green Wellness Route – kolesarsko raziskovanje slovenskih naravnih zdravilišč in zelenih destinacij, ki se nahajajo na poti med zdravilišči.

Nova kolesarska pot je bila prvič predstavljena 22. junija letos, na svetovni kopalni dan. Gre za 16-dnevni načrt, ki povezuje najboljša slovenska zdravilišča. V državi, ki jo je uredništvo spletne strani National Geographic Traveler označilo za najbolj trajnostno državo na svetu, povezuje destinacije z zelenim certifikatom Slovenia Green, in to na najbolj zelen’način – s kolesom. Pot je nastala v sodelovanju Slovenske turistične organizacije, Združenja slovenskih zdravilišč, Konzorcija Slovenia Green, sodelujočih destinacij in Tovarne trajnostnega turizma GoodPlace. Povezuje slovenska naravna zdravilišča, lokalno gastronomsko ponudbo, kolesarjenje po čudovitem naravnem okolju in trajnostno naravnano gostoljubnost. Končni rezultat je itinerar, ki na preprost način vodi kolesarja od enega do drugega čudovitega kraja in mu pomaga to čudovito deželo doživeti na drugačen način. Posameznik lahko s pomočjo načrta poti pot opravi sam, lahko pa tudi v organizaciji lokalne turistične agencije.

Pot poteka tudi skozi Maribor, Lenart in Ptuj

Krožna pot Slovenia Green Wellness Route se začne v Ljubljani in popotnika najprej usmeri na sever, proti Kamniško Savinjskim Alpam, nato proti vzhodu, prek Štajerske do goric nad Panonsko nižino v skrajno severovzhodnem delu Slovenije, kjer obrne proti jugu, se zapelje skoraj do južne meje in se nato vrne v prestolnico. V 16 dneh pot obišče naslednje destinacije: Kamnik, Ljubno ob Savinji, Rečica ob Savinji, Velenje, Zreče, Maribor, Lenart, Sveta Ana, Moravske Toplice, Ljutomer, Jeruzalem, Ptuj, Čatež in Brežice, Kostanjevica na Krki, Novo Mesto, Laško, Celje, Šentjur in Žalec.

  • Slovenia Green Wellness Route je novi 16-dnevni načrt poti, ki kolesarje vodi po slovenskih zdraviliščih.
  • Za pomoč pri navigaciji je posameznikom, družinam in skupinam na voljo brezplačni interaktivni zemljevid s približno 500 zanimivosti ob poti.
  • Skupna dolžina: 680 km; najnižja in najvišja nadmorska višina: 140/940 m.

“Slovenia je poznana kot zelena destinacija, a ponuja tudi mnogo zdravilišč,” pravi Iztok Altbauer, direktor Združenja zdravilišč Slovenije, ki združuje 15 naravnih zdravilišč, v katerih se prepleta bogata kulturna dediščina, čudovita narava in možnosti za sprostitev. “Naši člani se trudijo, da bi zadostili standardom Slovenia Green in da bi omogočili potovanja brez emisij. Prepričani smo, da je kombinacija kolesarjenja in wellnessa zmagovalna kombinacija za pare, družine in popotnike vseh vrst.”

Dnevne etape so dolge 40 kilometrov, na koncu popotnik izbira med lokalnimi ponudniki

Dnevne etape so dolge približno 40 kilometrov, trasa pa vodi tako po ravni kot gričevnati pokrajini, po kolesarskih stezah, cestah in lepo prevoznih makadamskih poteh izven glavnih prometnih cest. Na koncu vsake etape popotnik lahko izbira med ponudniki, ki imajo trajnost visoko med prioritetami pri snovanju svoje ponudbe, najsi bodo to restavracije ali nastanitveni ponudniki. Mnogi izmed njih se ponašajo s certifikatom Slovenia Green, ki združuje zeleno naravnane ponudnike. “Certifikat ni nekaj, kar popotnik lahko drži v rokah,” pravi Tina H. Zakonjšek, direktorica Konzorcija Slovenia Green. “A odločitev za eno izmed poti Slovenia Green je zagotovilo, da so na svojih počitnicah podprli odgovoren način potovanja in da hkrati podpirajo posameznike in organizacije, ki se trudijo enako. Čeprav je Slovenia Green Wellness Route usmerjena k sprostitvi in družinam, itinerar obiskovalcu nudi tudi globlje doživetje naše čudovite dežele.”

“Veseli smo, da gre ta kolesarska pot skozi našo občino, saj so v njo vključeni tudi naši lokalni ponudniki. Sicer nimamo zdravilišča, smo pa letos obnovili zeleni certifikat Slovenia Green Destination Silver, in to kljub koroni, ki ni bila naklonjena turizmu,” so sporočili iz občinske uprave na Sveti Ani.