Stanje bolnikov s covid-19, ki se zdravijo v UKC Maribor, je stabilno, a se lahko stanje izjemno hitro spremeni v težjo obliko bolezni.

V UKC Maribor je trenutno 18 bolnikov s koronavirusom, od tega so štirje bolniki na intenzivni negi in potrebujejo respirator, dva bolnika še prihajata na sprejem, je za 24ur povedal direktor Vojko Flis. “Njihovo stanje je zaenkrat stabilno, po dosedanjih izkušnjah se lahko stanje izjemno hitro spremeni v težjo obliko in napovedi so zato nehvaležne. Od nasi samih je odvisno ali bomo pomagali s svojim vedenjem  k temu, da bo skupnost prežviela brez večjih udarcev. Če se bomo držali omejitev, bo hitrost širjenja zajezena in to je tisto, kar lahko skupnost ohrani takšno kot je,” je še v oddaji 24ur povedal Flis in dodal da se utrujenost pri zdravstvenih delavcih zelo pozna ter da počasi izgorevajo.

5. marca so v UKC Maribor sprejeli ukrepe, da bi zaustavili hitrost širjenja, kar se je izkazalo kot zelo učinkovito. Po besedah Flisa je prezgodaj napovedovati katera kombinacija zdravil je pri zdravljenj ulinkovita. Gre za prekratko obdobje in vsak pacient se odziva drugače. “Osamimo se zato, da bomo pomagali skupnosti in da bo skupnost preživela brez večjih udarcev in ran. Zavedati se moramo, da ne gre samo za dogajanje ko govorimo o okuženih, ampak zadeva vpliva tudi na duševnost ljudi, nekateri pregorevajo, nekateri razmer ne prenašajo dobro, mi smo tukaj za vas, ostanite prosim doma za nas,” je še dejal Flis za 24ur.