V objektu, kjer so danes odprli razstavo, je izgubilo življenje okoli 5000 sovjetskih vojnih ujetnikov.

Razstava Iztrgati pozabi

V Mednarodnem raziskovalnem centru druge svetovne vojne Maribor, ki ima prostore v nekdanjem nacističnem taborišču Stalag XVIII D v Melju so danes otvorili novo razstavo z imenom “Iztrgati pozabi”.

Razstavo je in peto obletnico delovanja MRC Maribor je otvoril predsednik raziskovalnega centra Janez Ujčič. Po besedah avtorja, doktorskega študenta na Fakulteti za humanistični študij Alma Mater Europaea Daniela Siterja pa razstava predstavlja nova spoznanja, do katerih so prišli ob preučevanju arhivskega gradiva.

Razstava “Iztrgati pozabi” prinaša novo statistiko in kronološki pregled vojnih ujetnikov v Stalag XVIII D glede na njihovo narodnost, predstavitev njihovega vsakodnevnega življenja, predvsem razlike v ravnanju z ujetniki posameznih narodnosti, ter dokaze o solidarnosti očividcev.

Otvoritve se je udeležil tudi ruski veleposlanik Timur Ejvazov, ki se je zahvalil tako MRC Maribor kot tudi Sloveniji za ohranjanje spomina na grozodejstva druge svetovne vojne in boju proti nacizmu ter fašizmu.

Tako kot prejšnje razstave raziskovalnega centra bo tudi ta na ogled občasno, predvsem za skupine.

MRC Maribor je vsebinsko začel delovati leta 2017

Opuščeno skladišče v mariborski mestni četrti Melje, v katerem je MRC, je kot taborišče za vojne ujetnike Stalag XVIII D ustanovil nemški okupator v Mariboru takoj po kapitulaciji jugoslovanske vojske leta 1941 in obsegalo je širše območje nekdanje Meljske vojašnice in carinskega skladišča.

Od teh 5000 umrlih vojakov so jih doslej identificirali 3000, je povedal Ujčič.

Junija 1941 so Nemci najprej uredili ujetniško taborišče Stalag XVIII D za vojake nekdanje Kraljevine Jugoslavije, Grčije, Francije, Velike Britanije, Avstralije in Nove Zelandije. Kmalu zatem pa so v preostalem delu carinskih skladišč uredili še drugi, tako imenovani ruski del taborišča, kamor so ločeno od vseh drugih vojnih ujetnikov pripeljali zajete sovjetske vojake. Celotno število žrtev tega taborišča je okrog 5000 ljudi.