V nedeljo, 29. oktobra, je bilo v Jurovskem Dolu še posebej slovesno. Številni obiskovalci, ki so napolnili dvorano kulturnega doma, so prisluhnili koncertu ob 20-letnici delovanja Jurovskega okteta. Ker so obletnice čas za obujanje spominov, smo se v tem popoldnevu v pesmi in besedi vrnili v čas, ko so naši pevci vrgli v zemljo prva semena. Vsa semena so uspešno vzklila, lepo rasla in v dvajsetih letih tudi bogato rodila, Jurovski oktet pa je v tem obdobju pomembno prispeval k utripu v občini ter redno in uspešno bogatil kulturno dogajanje v njej, je med drugim zapisala Vida Ornik, podpredsednica Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol.

Organizirajo dve tradicionalni prireditvi

Jurovski oktet se je oblikoval spomladi leta 2003, ko je organizacijski vodja Franc Črnčec po več kot dvajsetih letih ponovno želel obuditi večglasno moško petje v Jurovskem Dolu. Oktet sestavljajo fantje in možje, domačini iz Jurovskega Dola in okolice. Razen nekaj začetnih menjav so ves čas do koronskega obdobja delovali v enaki zasedbi, spomladi leta 2022 pa so skupino obogatili trije mladi pevci. Vsa leta delovanja je umetniški vodja Jurovskega okteta Franci Divjak. V dvajsetih letih je Jurovski oktet s svojim petjem zaznamoval večino prireditev v domači občini, fantje pa so redno nastopali tudi v krajih širom naše Slovenije, občasno pa tudi v Avstriji, na Hrvaškem in v Nemčiji. Pred koronskim obdobjem so se redno udeleževali revij odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin, vsa leta pa so imeli veliko nastopov na srečanjih zasebnega značaja. V času svojega delovanja so ustvarili dve tradicionalni prireditvi. To sta božični koncert, ki ga pripravijo v domači cerkvi vsako leto 26. decembra, in srečanje oktetov in malih vokalnih skupin, ki se odvija v juniju na trgu v centru vasi. Pevci Jurovskega okteta so v času svojega delovanja posneli tri zgoščenke. Prva s slovenskimi ljudskimi in umetnimi pesmimi je nastala leta 2009, druga z božičnimi pesmimi leta 2012, leta 2018 pa je izšla še zgoščenka Pri farni cerkvici, na kateri so zbrane slovenske ljudske pesmi.

Franc Črnčec, ki je za svoje delo na področju ljubiteljske kulture prejel Jurjev zlatnik, nam je povedal, da so bili začetki oblikovanja okteta težki, saj so potrebovali več kot pol leta, da so ustvarili osnovo, iz katerega so potem gradili naprej. “Po koroni sta dva pevca odšla, nakar smo pridobili tri mlade člane.” 26. decembra bodo organizirali tradicionalni božični koncert, še prej bodo nastopili na občinskem martinovanju in koncertu Karitas. Ob jubilejih vedno v goste povabijo uveljavljene glasbene zasedbe, ob svoji 15-letnici so v Jurovskem Dolu gostili Slovenski oktet.

Mariborski oktet je navdušil z mladostno energijo in skrbno izbranim repertoarjem

Kot gostje so na prireditvi ob okrogli obletnici Jurovskega okteta nastopili pevci Mariborskega okteta, ki v sebi nosijo iste zgodbe srca kot naši slavljenci, le da Mariborski oktet svojo uspešno pevsko zgodbo piše že 50 let. Kot zapiše Ornikova, Mariborski oktet šteje za začetek svojega delovanja jesen leta 1973, ko se je na II. gimnaziji v Mariboru devet mladih fantov dogovorilo, da bodo ustanovili vokalno skupino. Današnji Mariborski oktet je druga generacija te zasedbe. Čeprav v trenutni zasedbi Mariborskega okteta, ki se je na novo formirala jeseni leta 2020, noben pevec ni »avtohton« Mariborčan, je Maribor na njih pustil močan pečat, zato ponosno nosijo to ime, da bi se mu s petjem in gojenjem lepe slovenske tradicije moških zasedb zahvalili. Mariborski oktet je polno dvorano poslušalcev v Jurovskem Dolu navdušil s svojo mladostno energijo in skrbno izbranim glasbenim repertoarjem.

Pevcem so se zahvalili za jubilejnimi priznanji in značkami

Prireditev je bila prava priložnost za zahvalo pevcem za večletno aktivno udejstvovanje na glasbenem področju. Kulturno društvo Ivan Cankar Jurovski Dol je namreč sprejelo sklep o podelitvi jubilejnih priznanj in značk Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije. Priznanja in značke je podelila podpredsednica Sveta OI JSKD Lenart Anita Kralj Pavkovič. Častno Gallusovo značko za 55-letno delovanje na glasbenem področju ljubiteljske kulture je prejel Vojko Bračko, častno Gallusovo značko za 40-letno delovanje na glasbenem področju ljubiteljske kulture pa je prejel Franc Črnčec. Priznanja Sveta OI JSKD Lenart za 20 let delovanja na glasbenem področju so prejeli Roman Črnčec, Bogomir Živko in Ivan Ornik. Jurovski oktet je prejel Jubilejno priznanje Območne izpostave JSKD Lenart za 20 let delovanja, Franc Divjak pa je prejel Jubilejno priznanje Območne izpostave JSKD Lenart za 50 let delovanja na glasbenem področju.

Prijatelji so tudi v zasebnem življenju

Lahko bi rekli, da je Jurovski oktet v tem času postal zaščitna znamka Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah. Zato je ob tej priložnosti člane Jurovskega okteta nagovoril župan Peter Škrlec, jim čestital za vsa leta uspešnega delovanja in za vse izpeljane projekte ter jim izročil zahvalo za 20-letno predano delo širjenja glasbene umetnosti in ohranjanja naše kulturne dediščine. V imenu Kulturnega društva Ivan Cankar je slavljence nagovoril tudi predsednik društva Miroslav Breznik, ki je pevcem prav tako čestital za vse glasbene dosežke v preteklih letih, izpostavil pa je dejstvo, da so lepo zgodbo o dvajsetletnem uspešnem delovanju spisali tudi zato, ker jih ne druži samo neizmerna ljubezen do slovenske pesmi, ampak so prijatelji tudi v zasebnem življenju.

Zadnjo oktobrsko nedeljo smo tako v Jurovskem Dolu praznovali preteklost, ki nas je obogatila, sedanjost, ki nas navdihuje, in prihodnost, v kateri bo, vsaj upamo tako, Jurovski oktet še naprej bogatil naš svet z ubrano slovensko pesmijo. V slovo prazničnemu popoldnevu so na pragu dneva reformacije zadoneli glasovi Jurovskega in Mariborskega okteta v pesmi Slovenec sem, zaključuje Vida Ornik.