Za Osnovno šolo Jožeta Hudalesa Jurovski Dol je letošnje leto zelo pomembno, saj praznujejo 250-letnico šolstva v kraju. V počastitev obletnice so že pripravili več dogodkov. Še posebej zanimiv je bil tehniški dan v marcu, ko so učenci družboslovnega krožka pod vodstvom učiteljice Milene Kokol prikazali pouk nekoč v stari učilnici. Sledila je okrogla miza z naslovom Stara šola, na kateri so sodelovali nekdanji učenci jurovske šole Marija Šauperl, Aleksander Purgaj, Martina Divjak in Aljaž Toplak.

Učenci šolskega novinarstva so v marcu pripravili še radijsko oddajo na Radiu Slovenske gorice. Že januarja pa so v okviru šolskega projekta Branje nas bogati za učence razpisali ustvarjalni natečaj s področja literature, glasbe, likovne in avdiovizualne umetnosti ter tehnike. Nagrajene izdelke bodo v petek, 21. junija, v okviru slavnostne prireditve ob 250-letnici šolstva v kraju razstavili na dnevu odprtih vrat šole. 

Pričakujejo tudi ministra 

Petkov slavnostni dogodek se bo sicer začel ob 17. uri v kulturnem domu. Za goste, med katerimi bodo tudi minister za vzgojo in izobraževanje Dario Felda (slavnostni govornik), predstojnica mariborske območne enote zavoda za šolstvo Milena Kerndl, poslanec Franc Breznik, podžupan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah Miroslav Breznik, ravnatelji okoliških šol, upokojeni zaposleni na šoli, člani občinskega sveta in občinske uprave, predstavniki sveta zavoda in sveta staršev, domači župnik in učenci, vpisani v zlato knjigo, pripravljajo posebne spominke.

Ob prihodu obiskovalcev v dvorano bodo vrteli zvočni posnetek z zbranimi mislimi učencev in zaposlenih na šoli, vmes pa bodo zavrteli videoposnetek, na katerem bodo svoja voščila ob pomembni obletnici posredovali nekdanji zaposleni in učenci šole. Med drugim se bo oglasil tudi Zoran Predin, ki je v Jurovskem Dolu eno leto služboval kot učitelj. Na začetku prireditve bo zbrane v dvorani nagovorila ravnateljica šole Vesna Breznik, ki bo predstavila zgodovino šolstva v kraju. 

Rdeča nit prireditve bo v prepletu preteklosti, sedanjosti in prihodnosti 

Kulturni program, ki bo sledil, bo v znamenju prepleta iz preteklosti v sedanjost in naprej v prihodnost. Ob tej priložnosti bodo predali škatlo, v kateri bodo shranjeni izdelki učencev, fotografije razredov, lepe misli, posnetki šolskih prireditev, ... Škatlo bodo nato shranili v šoli, namenjena pa bo prihodnjim generacijam. Ob koncu uradnega dela programa bodo učenci in učitelji skupaj zapeli šolsko himno. 

Odprli bodo stalno razstavo o zgodovini šolstva 

Dogajanje se bo nato preselilo v šolo, kjer bodo v okviru dneva odprtih vrat razstavljeni izdelki učencev, prav tako pa bodo odprli stalno razstavo o zgodovini šolstva v Jurovskem Dolu, imenovano Šolske stopinje. Razstavo, ki bo na ogled po šolskih hodnikih, je pripravila učiteljica geografije in zgodovine Milena Kokol, učiteljica slovenskega jezika in književnosti Mateja Nudl je poskrbela za lekturo, za računalniško postavitev pa Dani Sajtl. 

Darilo na zadnji šolski dan 

Zadnji šolski dan za jurovske učence bo v ponedeljek, 24. junija. Šola jim bo takrat podarila športno-zabavne igre na šolskem igrišču. To je nagrada za sodelovanje v decembrski dobrodelni akciji Otroci pomagajo otrokom. Osnovno šolo Jožeta Hudalesa sicer letos zapušča 16 devetošolcev, septembra jih bo prvič sedlo v šolske klopi 17.