Sveta Ana v Slovenskih goricah

FOTO: Na Sveto Ano prihaja Tuševa franšiza

Damjan Veršič, 02.03.23 ob 03:40

Na včerajšnji seji je župan Martin Breznik občinske svetnike med drugim seznanil s prihodom novega trgovca v občino.

FOTO: Na Sveto Ano prihaja Tuševa franšiza

Občinski svetniki na Sveti Ani so se včeraj sestali na 3. redni seji, na kateri so obravnavali zgolj dve vsebinski zadevi. Najprej so potrdili investicijski program za projekt gradnje anovske enote doma za starostnike pod okriljem Doma Danice Vogrinec Maribor. V nadaljevanju je župan Martin Breznik občinski svet seznanil z investicijami, ki so tačas v teku.

Gradnja doma naj bi bi bila zaključena v decembru 2024

Gradnja enote doma za starejše na Sveti Ani po tekočih cenah (z vključenim DDV) znaša 5.881.312,34 evrov in se bo glede na sprejeto časovnico izvajala od leta 2022 do 2025. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo zagotovilo 4.878.290,89 evrov sredstev, Dom Danice Vogrinec Maribor 298.021,45 evrov, delež občine pa znaša 705.000,00 evrov. Župan Breznik je pojasnil, da je  včerajšnje sprejetje investicijskega programa pomemben in konkreten korak, s katerim se nadaljuje postopek gradnje doma. “To razumem kot indikator resnosti vseh deležnikov, da v predvidenem časovnem obdobju investicijo tudi realiziramo. Pred tem smo s strani ministrstva dobili sklep o potrditvi predinvesticijske zasnove projekta. Zdaj sprejetemu dokumentu bo sledil razpis za izbiro izvajalca gradbenih del. Projekt ima v državnem proračunu zagotovljena sredstva, s potrditvijo investicijskega dokumenta pa ministrstvo projekt potrjuje po finančni in vsebinski plati. Po predvideni časovnici bo gradnja doma za starejše zaključena v decembru 2024.

Dom Danice Vogrinec Maribor, ki deluje že od leta 1953, bo z gradnjo izpostave na Sveti Ani zagotovil nadomestne kapacitete, s katerimi bo razbremenil obstoječe objekte. Na zemljišču v neposredni bližini športne dvorane je predvidena gradnja enote za 35 uporabnikov, in sicer na način terasaste pozidave. Objekt bo zgrajen v petih nadstropjih; v dveh etažah bodo kletni prostori, sledijo pritličje, prvo nadstropje in mansarda. Vse sobe bodo imele lastno kopalnico, predprostor in dostop do teras oziroma balkonov. V kleti K2 bodo v vkopanem delu gospodarsko servisni prostori, na južni strani bivalni prostori za štiri stanovalce. V kleti K1 so načrtovani namestitveni prostori za 9 stanovalcev v eno in dvoposteljnih sobah, v pritličju prostori za 11 stanovalcev v enoposteljnih sobah. V delu etaže bodo uredili razdelilno kuhinjo, na severni strani objekta je predvidena tlakovana ploščad za dostop na zunanje površine. Glavni vhod bo predvidoma v prvem nadstropju, kjer bo prostor za 11 stanovalcev v enoposteljnih sobah. Vsaka od bivalnih enot bo imela skupne površine z večnamenskim prostorom, negovalno kopalnico in shrambo za perilo.

V nastajajoči poslovno-stanovanjski objekt prihaja Tuševa franšiza Kea Šentjur

V zaključnem delu seje je župan člane občinskega sveta seznanil s tačas aktualnimi investicijami. Omenil je nadaljevanje obnove državne ceste in sanacijo plazu v smeri središča Svete Ane. “Obe gradbišči normalno napredujeta, prav tako gradnja kolesarske poti ob državni cesti. Kolesarko gradimo tudi ob lokalni cesti proti Zgornji Ščavnici.” Občina je v sklepni fazi dogovora za nadaljevanje gradnje poslovno-stanovanjskega objekta na Krivem Vrhu, v katerem želijo urediti tudi trgovino. Sprva so predvidevali, da se bo tja preselila trgovina Mercator, zdaj pa se je to spremenilo. “Na odločitev Mercatorja o selitvi smo čakali eno leto, vendar zaman, ponudili smo mu tudi odkup obstoječe lokacije z zavezujočo ponudbo. Ker niso sprejeli odločitve in ker ne želimo, da investitor objekta še naprej čaka, smo našli novega trgovca, franšizo Tuša Keo Šentjur, ki bo zagotovil vsebino poslovnega dela stavbe, stanovanjski del pa bo prepuščen trgu,” pojasnjuje župan.

Kje pa bodo našli prostor za lekarno, ki jo je občina sprva želela urediti v izpraznjenih prostorih Mercatorja? “Lokacijo za lekarno, ki jo moramo v kraj pripeljati čimprej, bomo zagotovili v prostorih nastajajočega poslovno-stanovanjskega centra.