Na Fakulteti za gradbeništvo, arhitekturo in prometno inženirstvo tudi letos, že tradicionalno, organizirajo tekmovanje Ali je kaj trden most? na katerem se študenti in dijaki iz celega sveta preizkusijo v gradnji mostov iz špagetov.

“Ali je kaj trden most?!” oziroma “How Strong Is The Bridge?!” je mednarodno tekmovanje v gradnji mostov iz špagetov, ki vsako leto pritegne veliko število udeležencev in obiskovalcev. AJKTM 2019 ponuja priložnost za študente in dijake s celotnega sveta, da pokažejo svojo inovativnost, iznajdljivost in natančnost, ter da v tekmovalnem in prijateljskem duhu primerjajo svoja inženirska znanja.

Letos praznujejo jubilej

Tekmovanje bo letos potekalo že 10. jubilejno leto zapored, udeležujejo pa se ga ekipe dijakov in študentov gradbeništva, arhitekture in drugih tehniških strok. Tekmovanje je med tekmovalci in splošno javnostjo odlično sprejeto, saj v tekmovalnem duhu povezuje ter združuje najboljše študente iz Slovenije in Evrope.

Prepoznavnost tekmovanja je vedno večja tudi v tujini, kar dokazuje iz leta v leto številčnejša udeležba ekip iz tujih univerz. Na tekmovanju so tako že gostili ekipe iz Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Češke, Poljske, Latvije, Romunije, Turčije in Egipta.

Pomerilo se bo dvajset ekip

Na letošnje tekmovanje se je prijavilo dvajset ekip iz Slovenije in tujine: »Od tega devet srednješolskih ekip iz cele Slovenije. Štiri ekipe prihajajo iz domače Univerze v Mariboru in ena ekipa iz Univerze v Ljubljani. Iz tujine prihajajo po dve ekipi iz Univerze v Novem Pazarju v Srbiji in Univerze v Bukarešti iz Romunije, ena ekipa pa prihaja iz srbske Univerze v Nišu,« našteva Rok Verboten, član organizacijske ekipe.

Tekmovanje sicer traja tri dni, letos se bo odvijalo med 6. in 8. majem, v prostorih Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v Mariboru.

Gradbeni material so le špageti Barilla

Organizator pred pričetkom tekmovanjem poda navodila, ki vsebujejo glavne karakteristike kot so: razpon mostu, višina nad cesto, višina pod cesto, prometni profil in maksimalna masa mostu. Pravila se vsako leto spreminjajo. Na podlagi podatkov si študentje pripravijo različne izračune v programih, skice, šablone in podobno. Gradbeni material predstavljajo samo špageti Barilla N°7 in vroče silikonsko lepilo Pattex.

Študentje imajo na voljo za gradnjo 3 dni, predviden čas za gradnjo pa znaša okoli 20 ur. Glede na to, da mnogo tekmovalcev pride iz drugih krajev ali držav, jim mariborski študenti v okviru tekmovanja organizirajo tudi druge aktivnosti, ki služijo predvsem spoznavanju novih prijateljev in mesta Maribor: »Med ekipami je kar nekaj znanih obrazov, ki so se na tekmovanje že prijavili v prejšnjih letih. Prijavile so se tudi ekipe, ki bodo tekmovale prvič,« letošnje udejstvovanje oriše Verboten.

Zadnji dan preverijo trdnost mostov

Vrhunec tekmovanja predstavlja zadnji dan tekmovanja, saj tako gledalci kot tekmovalci želijo dobiti odgovor na vprašanje »Ali je kaj trden most?!«. Vsak most se postopno obremenjuje, dokler se ne zruši. Zmaga ekipa, ki izdela most z največjo nosilnostjo. Tekmovanje ima poleg kategorije nosilnosti še kategorijo dizajn, v kateri zmaga najlepši most po mnenju občinstva in strokovne komisije.

Verboten pravi, da so slovenski študenti in dijaki zelo primerljivi s študenti iz drugih univerz: »Vsako leto imamo vsaj eno ekipo med prvimi tremi. Na prejšnjem tekmovanju so gosti iz Univerze v Cluj-Napoca iz Romunije postavili rekord tekmovanja. Njihov most je prenesel kar 112,04 kilogramov, naši študentje pa niso prav veliko zaostajali.«

Zmagovalci prejmejo tudi lepe nagrade

Zmagovalne ekipe bodo prejele denarne nagrade: »Podelili jih bomo v dveh kategorijah, nosilnost in dizajn. V kategoriji nosilnost, se bo podelilo za 1. mesto 1000 evrov, 2. mesto 600 evrov in za 3. mesto 300 evrov,« našteva Verboten. Najboljši dizajn bosta določila strokovna komisija in tudi občinstvo: »Za zmagovalce kategorije dizajn se bo podelila nagrada v višini 300 evrov, vsi člani ekip pa  bodo dobili tudi paket dobrodošlice in spomin na tekmovanje »Ali je kaj trden most 2019?!«.«