Mariborska izpostava URSZR je pristojne v občni Slovenska Bistrica obvestila, da sta na območju občine potrjeno 2 obolela za koronavirusom. Kot je še zapisano v objavi na občinski spletni strani, pod katero je podpisan Branko Hojnik, poveljnik CZ občine Slovenska Bistrica, vse občane ponovno pozivajo, da dosledno upoštevajo vsa navodila in predpisane ukrepe za preprečevanje širjenja korona virusa.

Navodila sprejemajo v skladu z navodili državnega vrha

Tamkajšnji župan dr. Ivan Žagar, ki tudi sam poziva tudi k odgovornemu ravnanju, je danes na novinarski konferenci predstavil najnovejše preventivne ukrepe.

Dr. Ivan Žagar: »Prav je, da so ljudje čim več na prostem, vendar se ne smejo družiti.«

»Vsa navodila sprejemamo v skladu z navodili državnega vrha,« je v uvodu dejal župan in dodal, da so sprejeli še nekaj dodatnih ukrepov, ki stopajo v veljavo že danes oziroma jutri: »Jutri ob 8. uri bomo odprli dežurno informacijsko pisarno, kjer bodo ljudem na voljo vse informacije. Dve osebi bosta med drugim klicatelje ustrezno obveščala in jih napotila na pristojne službe. Vse zdrave osebe pa bomo istočasno pozvali k prostovoljni pomoči, zato imajo danes sestanek 15. krajevnih skupnosti.«

Dr. Ivan Žagar: »V dežurni informacijski pisarni bodo ljudem na voljo vse informacije.«

Žagar je še poudaril, da je prav, da so ljudje čim več na prostem, vendar se ne smejo družiti. »Če lahko, jim priporočamo, da so skupine čim manjše, do največ 5 ljudi,« dodaja župan in zaključuje, da imajo vsako jutro tudi sestanek štaba civilne zaščite.

Zdravstveni dom največje žarišče infektov

Direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Slovenska Bistrica Jožefa Lešnik Hren je dejala, da so eden redkih ZD, ki so imeli kontejnerje za izolacijo postavljene že prej, kot se je večina ZD na njih spomnila.

Jožefa Lešnik Hren: »Vse, ki jih obravnavamo, napotimo na ‘vstopno točko’ v Mariboru.«

»Izvajamo postopke, da se bolezen ne bi širila in verjamem, da z njimi marsikdo ni zadovoljen. Zagotovo smo največje žarišče infektov, zato smo tudi sprejeli določene odpovedi,« je pojasnila Lešnik Hrenova.

Jožefa Lešnik Hren: »Od pacientov pričakujemo, da spoznajo, da je najboljše, če se z zdravstvenim osebjem slišijo po telefonu in jih ne obiskujejo.«

Dodala je, da vse, ki jih obravnavajo, napotijo na »vstopno točko« v Mariboru, prav zato obenem pričakujejo od pacientov, da spoznajo, da je najboljše, če se z zdravstvenim osebjem slišijo po telefonu in jih ne obiskujejo.

Gre za starostno skupno med 40 in 50

»Tudi do svojega izbranega zdravniki pacienti v prihodnjih dneh najverjetneje ne bodo mogli. Drugače ne gre,« je bila iskrena Lešnik Hrenova in nadaljevala, da so doslej ugotovili bolezen pri dveh osebah. »Zanju lahko samo povem, da sta v tesnem medsebojnem kontaktu. Gre za starostno skupno med 40. in 50. letom. S podatkom, ali sta osebi doma ali v bolnišnici, pa ne razpolagam,« je še dejala.

Do preklica odpovedane vse športne in druge prireditve

Sicer pa župam občane seznanja, da so do preklica odpovedane vse športne in druge prireditve ter občanom priporoča, da ne organizirajo in se udeležujejo zasebnih druženj ter društvenih aktivnosti, medtem ko naj po nakupe najnujnejših stvari hodijo samo zdrave osebe brez spremstva otrok. »Občani naj se izogibajo tudi vsem potovanjem, zaprti za obiskovalce bodo tudi vsi javni zavodi, katerih ustanovitelj je občina Slovenska Bistrica,« je še zapisal župan.

Pomoč obolelim občanom

Komunala Slovenska Bistrica, je objavilo tudi protokol pogrebnih slovesnosti, ki so omejene na najbližje sorodnike, do največ 10 ljudi, brez spremljevalnih dogodkov. Obolelim občanom, ki so v domači oskrbi ter nimajo možnosti zagotovitve oskrbe s hrano in drugimi nujnimi zadevami (zdravila), pa je na voljo posebna telefonska številka 041 723 565.