Predsednik vlade RS je na obisku v Mariboru obiskal bolnišnico, gledališče, univerzo in knjižnico, sam pravi, da je šlo za spoznavni obisk, da se prepriča o vseh težavah, ki pestijo drugo največje mesto v Sloveniji.

Kot smo danes že poročali, se je predsednik vlade RS, Marjan Šarec, danes mudil na spoznavnem obisku v Mariboru. Obiskal je UKC Maribor, SNG Maribor, Maistrovo knjižnico ter Univerzo v Mariboru. Kot je povedal, se mu zdi prav, da je prvi obisk izven Ljubljane opravil prav v Mariboru, saj želi s tem pokazati, da vedo kje je Maribor, da vedo kaj Maribor za Slovenijo pomeni ter predvsem da vedo, da ima Maribor veliko težav. Izpostavil je, da se je njegov obisk pričel prav v UKC Maribor, ki ga je obiskal pred njegovim ljubljanjskim bratom, saj se mu zdi pomembno, da se začenjo stvari reševati tudi v tem delu države.

Šarec obljublja, da bo več med ljudmi

Obljubil nisem ničesar, ogledal sem si situacijo, v detajle bodo reševali to na pristojnih ministrstvih. Tukaj je veliko rešenih problemov, Maribor ima veliko problemov,” je dejal predsednik vlade Šarec ter poudaril, da hoditi po Sloveniji samo tik pred volitvami nima smisla in dejal, da bi to bilo norčevanje iz ljudi. Sam je namreč že takoj na začetku svojega mandata, kot tudi za časa kampanje dejal, da bo hodil med ljudi, da bo prisoten in da pokaže občinam, da jim ni vseeno zanje.

Šarec je v pogovoru, ki ga je imel potem, ko se je srečal z aktulano poslanko in kandidatko za županjo, Lidijo Divjak Mirnik dejal, da bi bilo za občine, kot je Maribor najbolje, da se ustanovijo pokrajine, tako bi lahko sami reševali mnoge probleme, prostorske akte, gospodarske zadeve, vse tisto, kar danes rešuje ministrstvo, ki opravlja to centralno. Bistvenega pomena je decentralizacija, a se boji, da do teh pokrajin ne bo prišlo, saj zmeraj prihaja do težav. “Moje mnenje je, da bo do pokrajin prišlo samo takrat, ko bo imela vlada možnost določiti po svoje. Tako kot so naravne geografske značilnosti in oblikovati tako maksimalno osem pokrajin.” Maribor bo po Šarčevo zaživel šele takrat, ko bo imel v rokah več oblasti ter bo lahko nekatere zadeve rešil sam.

Kljub temu, da sta predsednik vlade in mariborski župan Fištravec imela velike težave pri usklajevanju urnika, sta se na koncu le srečala na prireditvi Podravsko podjetje leta 2017. T Fištravec je pred časom poslal pismo predsedniku vlade, v katerem je pisalo, da je država Mariboru dolžna 130 milijonov evrov. “S tem misli na zakon, ki je pred leti spremenil financiranje občin. Financiranje občin je širok pojem in osebno sem predlagal združenjem občin, da se združijo v eno združenje, drugo korak, da imenujejo delovno skupino, ki bo s pristojnimi ministrstvi pripravila osnutek nove zakonodaje, ki ne bo vezan samo na financiranje, ampak bo vseboval tudi normative in vse tiste naloge, ki jih občine danes izvajajo vedno več, denarja pa ni bilo nikoli dodatnega za to,” je Šarec nekoliko razložil zadevo ter dejal, da županovo pismo razume in se bo odzval na stvari, ki so bile tam zapisane in jih skušal rešiti.

Pa zakon o Pohorju?

Trenutno je na mizi tudi Zakon o Pohorju, ki je ena pot do tega, da se začnejo zadeve urejati, saj smo bili v preteklosti priča zapostavljanju Maribora, s čimer se je strinjal tudi Šarec ter sam dodal, da je celotna država mirno gledala tudi propad industrije v mestu. “Zakon je predlog, kako začeti zadeve urejati,” je povedal Šarec ter skupaj s svojo stranko izrazil podporo predlogu, a je takoj izpostavil, da seveda pri vsem tem niso sami. “Moramo pridobiti 46 glasov.” Pri tem je Divjak Mirnikova, poslanka stranke LMŠ povedala, da je sama sodelovala pri zbiranju poslancev, ki prihajajo iz te regije, s tem je prepričana, da bodo s podporo vlade prišli do tega zakona.