Zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje za lakirnico Magne Steyr v Hočah ni bil na upravno sodišče dostavljen noben upravni spor, kot kaže bodo tako kmalu zagnali lakirnico.

Do ponedeljka, 12. marca, se je bilo na upravno sodišče moč pritožiti zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje za lakirnico Magna Steyr, s sedežem v občini Hoče-Slivnica. Za časnik Večer so z upravnega sodišča potrdili, da ni do določenega datuma nihče sprožil upravnega spora za omenjeno odločbo Agencije Republike Slovenije za okolje in prostor. V nekaj dneh bi naj Arso tako ugotovil dokončno pravnomočnost dotičnega dovoljenja za lakirnico Magna, le-ta pa bi tako lahko s prihodnjim tednom le zagnala poizkusno prizvodnjo v hoški lakirnici.

Pritožbo je sicer napovedalo okoljevarstveno združenje Rovo, a so si nato premislili. Zahtevali so namreč, da bi posebni zakon dopolnili s členom, ki bi investitorju dovoljeval gradnjo na vodovarstvenem območju, ne glede na vse, je vlada predlog Rova zavrnila.

Zaradi selitve v Graz nastali visoki stroški

Multinacionalka je v obrat v Hočah vložila že 160 milijonov evrov, poizkusni zagon pa so načrtovali že konec februarja, a do pričetka lakiranja ni prišlo, saj Magna še ni imela pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja. V tem času so lakirnico začasno preselili v graško tovarno, kjer so zaradi nepredvidene selitve uvedli še tretjo nočno izmeno in organizirali delo čez vikend. Prav zaradi tega so se v Magni soočali s povišanjem stroškov, zaradi česar si želijo, da bi se proizvodnja v Hočah čimprej pričela.

O nadaljnih korakih v hoški Magni bi naj pristojni razglabljali že prihodnji teden. Na zagon sedaj čaka že približno 200 zaposlenih, ki so opravili vsa potreba izobraževanja in testiranja opreme, poroča Večer. Trenutni zaposleni bodo svoje delo opravljali zgolj v dopoldanski izmeni, a Magna mora po pogodbi do leta 2022 zaposliti še 404 ljudi. Kot je že znano, pa so pri Magni že vložili naslednji zahtevek na Arsu za drugo fazo projekta, kjer je v igri izgradnja tovarne za proizvodnjo do sto tisoč avtomobilov letno.