Natanko na današnji dan, pred tremi meseci, je v Mariboru vrata odprla prva romska restavracija v Sloveniji in celotni Evropi. Z dosedanjim delovanjem restavracije so zelo zadovoljni, prav tako so bili kot trdijo, s strani gostov zelo lepo sprejeti. Čeprav so imeli pred odprtjem kar nekaj težav, pa so te sedaj pozabljene. Dosegli so želeni cilj in to je uspešno delovanje restavracije in zaposlitev ljudi iz ranljive skupine.
 
Romsko gostilno obiskujejo tudi številni turisti
 
V gostilni beležijo raznolike goste, med njimi so sosedi, sokrajani, prebivalci Maribora in drugih krajev, prav tako pa številni turisti, katerim je kot je dejal vodja projekta Romani kafenava Štefan Simončič,  Romska restavracija nekakšna eksotika in jo zato radi obiščejo. Največ turistov je iz Avstrije in držav bivše Jugoslavije, do sedaj pa so jih obiskali tudi veleposlaniki in podjetniki iz tujine. »Maribor je s tem dobil nekakšen unikaten primer turistične ponudbe, ki bogati ne samo mesto in regijo, temveč celotno državo in EU, ki spodbuja vključevanje ranljivih skupin v družbo.« še dodaja.
 
Omejen jedilnik zaradi želje po sveži hrani, kmalu na voljo tudi malice
 
V restavraciji ponujajo dnevno in vikend ponudbo, poleg tega tudi jedi po izbiri. Kmalu bodo na voljo tudi malice in vikend kosila. Obiskovalci najraje posežejo po teletini in jagnjetini izpod peke ter pristnem ciganskem golažu. Romi so izjemno gostoljubni, a jim manjka znanja in prakse, zato goste prosijo za razumevanje. Zaposleni niso profesionalci, zato potrebujejo pomoč, da bodo lahko svoje delo izboljšali.
 
Napitnina, ki jo pustite v Romani kafenava namenjena za nakup hišice na morju
 
Štefan Simončič nam je pojasnil, da se celotna napitnina, ki jo dobijo natakarji zbira za nakup vikend hišice na morju. Zaposleni, ki jih je trenutno 15, od tega 7 natakarjev in 8 kuharjev  imajo velike družine, ki pa si počitnice težko privoščijo. Ravno zaradi tega, so se odločili za zbiranje napitnine in upajo, da se bo v parih letih njihova želja uresničila.