Na Ptuju, pred Agrocentrom Krajnc na Ormoški cesti, stoji mesomat. Postavil ga je Jurij Valenko, lastnik manjše mesarije iz Dornave, ki se mu zdi tovrstna prodaja mesnih izdelkov, zlasti trajnih, odlična alternativa. “Če bo zadeva zaživela v najstarejšem mestu, bi lahko kaj podobnega postavili tudi v Mariboru.”

FOTO: Jurij Valenko

Potem ko že poznamo kavomate, svečemate, mlekomate, jajcemate zdaj na Ptuju stoji tudi mesomat. Jurij Valenko, lastnik manjše mesarije iz Dornave, je pojasnil, da je trajalo dve leti od ideje o mesomatu do njegove postavitve. “Smo v bližini Ptuja, odkoder prihaja veliko naših kupcev, ki so imeli vedno željo, da se jim na nek način približamo. Ker pa odkupujemo izključno lokalno živino in izdelujemo izdelke iz domačega mesa, se ne želimo prehitro in nekontrolirano širiti in se nam je zdela takšna manjša oblika približanja naših izdelkov Ptujčanom in okoličanom odlična alternativa. Mesomat nam ne povzroča dodatnih zaposlitev in dodatnega najema poslovnih prostorov.”

Mesomat je lahko ob zaprtih trgovinah v nedeljo odlična alternativa

Valenko je še dodal, da se jim je zdela ideja o postavitvi mesomata, postavili so ga konec decembra, še posebej uresničljiva v času, ko so v veljavi številne omejitve zaradi novega koronavirusa: “Zdaj ko so se zaprle prodajalne ob nedeljah, se mi zdi to priročna alternativa. Da je lahko mesni izdelek potrošnikom lažje dostopen tudi v soboto zvečer ali pa v nedeljo.”

Zdaj ko so se zaprle prodajalne ob nedeljah, se mi zdi to priročna alternativa. Da je lahko mesni izdelek potrošnikom lažje dostopen tudi v soboto zvečer ali pa v nedeljo.

S tehničnega vidika je mesomat zelo podoben podobnim napravam (avtomatom), ki ponujajo raznorazne izdelke. Plačilo opravimo z gotovino (z bankovci in kovanci), nato pa izberemo željeni izdelek.

FOTO: Jurij Valenko

“Konec decembra je bil najbolj iskan izdelek naš biftek, ki ga kupci zelo cenijo, v redni ponudbi pa so bolj trajni izdelki. Želimo zagotavljati raznoliko meso iz tunke, domače prekajene klobase, domače hrenovke in trajni suhomesnati program. Spomladi in poleti pa nam je cilj ponuditi tako imenovan piknik program, ki ima po mojem mnenju v mesomatih največji potencial.”

V avtomatu sicer daljinsko spremljajo zalogo izdelkov in temperaturo. Slednje je še posebej pomembno, saj je avtomat, zaradi specifičnih izdelkov, hlajen. 

V prihodnje želijo kupcem ponuditi predvsem trajne izdelke, ki jih ni potrebno dnevno menjavati in nadzorovati. V avtomatu sicer daljinsko spremljajo zalogo izdelkov in temperaturo. Slednje je še posebej pomembno, saj je avtomat, zaradi specifičnih izdelkov, hlajen.

Tovrsten avtomat bi lahko postavili tudi v Mariboru

Valenko dodaja, da v prihodnje načrtujejo postavitev še enega mesomata v enem izmed blokovskih naselij na Ptuju. “Če bo zadeva zaživela na Ptuju, potem bi lahko tudi v Mariboru, na kakšni od frekventnih točk, postavili kaj podobnega.” S prvim odzivom kupcev konec decembra je sicer Valenko zadovoljen, dober obisk mesomata pa v tem času beležijo zlasti ob koncih tedna.

SVEŽI Biftek tudi v MESOMATU NA ORMOŠKI, na Ptuju!
Dobitnik nagrade za sodelovanje pri otvoritvi našega MESOMATA na…

Objavil/a Mesarstvo Valenko dne Sreda, 30. december 2020