Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) že več kot deset let študentom omogoča brezplačno psihološko svetovanje. Na ta način želijo pomagati študentom v stiski, ki jo občutijo zaradi težav pri študiju, duševnemu zdravju, partnerskih odnosih in drugih osebnih težavah. V času epidemije se je povpraševanje po svetovanjih občutno povečalo.

Fotografija je simbolična

Kot je v sporočilu za javnost navedla vodja projekta Lucija Božnik, mladostniki mnogokrat ne vedo, kam naj se v stiski obrnejo po pomoč, zato so jim v psihološki svetovalnici v stiski v oporo in jih skušajo opremiti z znanji, spretnostmi in orodji, ki jim bodo pomagale v njegovih situacijah.

Mladim nudijo pomoč že enajsto leto

“Tovrstno pomoč študentom nudimo že enajsto leto zapovrstjo, povpraševanje študentov po terminih svetovanja pa so vedno večja, sploh v času epidemije,” je povedala Božnikova. Po njenih besedah so študenti vsaj v tolikšni meri izpostavljeni duševnim boleznim kot ostali odrasli, kar pomeni, da se jih vsaj pet odstotkov sooča z depresivno motnjo, ki je najpogostejša duševna bolezen.

Odstotek depresij je večji med ženskami, medtem ko je pri moških prisotnih več zlorabe substanc, pri katerih je pogosto način samozdravljenja depresije tudi zloraba alkohola, ki pa dolgoročno še slabše vpliva na telesno in duševno zdravje človeka.

Med mladimi je poleg depresivnih in anksioznih motenj prisotnih tudi veliko motenj hranjenja in zlorabe psihoaktivnih substanc. Odstotek depresij je večji med ženskami, medtem ko je pri moških prisotnih več zlorabe substanc, pri katerih je pogosto način samozdravljenja depresije tudi zloraba alkohola, ki pa dolgoročno še slabše vpliva na telesno in duševno zdravje človeka.

Za mariborske študente bosta letos svetovanja izvajali dve psihologinji, saj bodo tako lahko pomagali še večjemu številu študentov.

Preteklo leto več težav v odnosih

Po besedah psihologinje Vite Poštuvan, ki svetovanja nudi že od same ustanovitve psihološke svetovalnice, so v preteklem letu pri večini študentov ugotavljali težave v odnosih, težave občutij depresije, tesnobe in težave z zaključevanjem študijskih obveznosti. Lani so skupaj izvedli 111 ur svetovanj.

Psihološka svetovanja sicer potekajo po dogovoru, mladostniki pa lahko v stik s svetovalnico vstopijo preko elektronskega naslova [email protected].

Psihološka svetovanja sicer potekajo po dogovoru, mladostniki pa lahko v stik s svetovalnico vstopijo preko elektronskega naslova [email protected]. Zaradi trenutnih razmer sicer potekajo na daljavo, takoj ko bodo razmere to dopuščale, pa bodo spet potekala v živo.