Na Miklavžev večer je Ekološka kmetija Polenšak v občini Sveta Ana zaradi požara ostala brez ostrešja hleva in skladišča pridelkov. Ker sredstev od zavarovalnice še niso prejeli, gradijo novo ostrešje z lastnimi prihranki. Veseli bodo vsakršne pomoči, saj jim prodaja ekoloških pridelkov, tudi v vrtce in šole, predstavlja vir preživetja.

Ekološki kmetiji Polenšak v občini Sveta Ana je petega decembra lani, na Miklavžev večer, požar uničil ostrešje hleva in skladišče pridelkov. Jože Polenšak nam je povedal, da je zgorelo tudi precej delovnih strojev, semen in pa v hladilnici okoli 25 ton skladiščenega krompirja ter 50 ton žitaric. “Od tega se preživljamo, še dobro, da nam je ostalo nekaj pridelkov, ki smo jih imeli skladiščene v drugih prostorih, nekaj pa jih imamo še zunaj na njivah. Pridelke prodajamo preko Zelenega kroga, ki je vezni člen med kmeti, ki pridelujejo na okolju prijazen način, in potrošniki, prav tako na ekoloških tržnicah, oskrbujemo pa tudi javne zavode (vrtce in šole). Vse to je v tej sezoni zdaj močno okrnjeno.”

 

Škode od zavarovalnice še niso dobili povrnjene

Čeprav je od nesreče minilo že več kot mesec dni, škode od zavarovalnice še niso dobili povrnjene. V tem tednu so jim sicer obljubili izplačilo manjšega avansa.

Glavnina hleva je zdaj že pokrita, ostalo pa bomo uredili glede na razpoložljiva sredstva.

Zdaj čistijo pogorišče in gradijo ostrešje iz lastnih prihrankov, prostovoljnih prispevkov iz vseh koncev Slovenije in prostovoljnega dela dobrih ljudi (sosedov, delavcev). “Glavnina hleva je zdaj že pokrita, ostalo pa bomo uredili glede na razpoložljiva sredstva.”

Objavil/a Franci Ornik dne Petek, 08. januar 2021

Če lahko pomagate, lahko to storite tako, da oddate prispevek:

– V šparovček na info točki: v Ljubljani 22.1., v Mariboru in Celju, 23.1., v Novem mestu 16.1. in 30.1.
– po pošti- s poštno nakaznico
– na njihov TRR
Podatki:
Jožefa Polenšak
Sv. Ana 4
2233 Sveta Ana v Slov. goricah
TRR: SI56 193405006037820