Mateja Eržen, se je po letih dela v pisarni in v svetu ekonomije, odločila odpreti svoj pilates studio. Kljub pestremu življenju in ustvarjanju novega poslovnega sveta pritiskov in stresa ne čuti.

Mateja Eržen, je bila čista ekonomistka, tudi delala je v takšni službi. Problem je bil le, da je v pisarni presedela precej časa, tudi po več kot 12 ur na dan. Občutek je imela, da jo nekaj duši in da neprestano dela ter se razdaja za nekoga drugega. Tako se je nato rodila želja po samostojni življenjski poti oz. ideja za odprtje lastnega podjetja.

Stranke jo velikokrat vprašajo kaj je po izobrazbi, ko se na pilatesu pogovarjajo o delovanju mišic in gibanju in ko jim pove, da je univerzitetni diplomirani ekonomist, se strankam zdi, da sedaj dela nekaj povsem drugega. “Potem jim razložim, da kot lastnica pilates studia, potrebujem prav to znanje,” pravi Erženova. Izobrazba ji je namreč veliko pomagala pri odpiranju podjetja v letu 2011 in seveda pri vsakodnevnem delovanju. “Seveda sem za poučevanje pilatesa in joge pridobila ogromno specifičnih znanj, certifikatov, predvsem v tujini,” dodaja.

“V bistvu sem pustila službo, ker sem vedno verjela vase”

“Nekako se nisem videla v delovniku od 8h do 16h in delu izključno v pisarni,” pravi. V službi se je preveč razdajala in v določenem trenutku tudi šla skozi izgorelost. “Ne le zaradi dela samega, ampak tudi zaradi tega, ker je sedeče delo pustilo posledice na mojem telesu. Vedela sem, da lahko grem popolnoma po svoji poti. Pot me je peljala tako, da sem se veliko naučila, preden sem dejansko odkrila pilates zase,” dodaja. Danes vodi pilates studio, kjer dela predvsem individualno in v majhnih skupinah.

Erženova pravi, da ji je pilates pomagal pri okrepitvi tistih mišic, ki so oslabele zaradi preteklega sedečega dela. Pilates ji prav tako pomaga, da vsak dan znova poskrbi za svoje telo in hrbtenico.

Odločila sem se, da pilates resnično raziščem in se posvetim znanju, s katerim lahko pomagam ljudem pri težavah, ki so posledica sedečega dela, ki sem jih imela sama.

Aktivni življenjski slog pa jo spremlja že od nekdaj, pa naj bo to hoja v hribe, plavanje, 2000 km dolgo potovanje s kolesom, ali pa skok na Pohorje.

Svoj prvi studio je odprla leta 2015, kjer je začela v veliki dvorani, najbolj s skupinskimi vadbami. Kasneje je lokacijo spremenila, ker se je vedno bolj začela posvečati strankam individualno, saj pravi, da je vsaka hrbtenica je popolnoma drugačna in vsako telo potrebuje drug pristop. “Seveda se spomnim tudi prve stranke, s katero sva delali 5 let, tudi dve selitvi lokacije je niso zmotile,” dodaja. Trenutna lokacija pilates studia je v Mariboru, Gorkega 20. Sama je zelo hvaležna za take stranke in ljudi, ki cenijo njeno delo.

Med epidemijo koronavirusa, jo je rešilo rojstvo otroka

Njena največja sreča med epidemijo koronavirusa je bila verjetno ta, da je v tem času ravno zanosila in rodila. To je bil zanjo čas miru. “Verjetno mi drugače ne bi uspelo, da bi prestala to obdobje. Ne vem, če bi drugače še imela moč, da odprem studio na novo,” pravi Erženova. Med razglašeno pandemijo so si pomagali z online pilates vadbo, ki je ostala še danes. Danes poteka online Pilates enkrat tedensko v zaprti Facebook skupini, ki se je od takrat še ohranila. V skupino so vključene stranke, ki obiskujejo vadbo v studiu in tisti, ki ne morejo na vadbe v živo zaradi razdalje.

Njen vsakdan se danes zelo razlikuje od tistega, ko je bila še v pisarni

Njena hči hodi v popoldanski vrtec, zato imajo vse nekako obrnjeno na glavo. Do 12.00 ure so skupaj, potem jo v vrtec pelje ona ali mož. Njen delovni dan pa se razen izjeme v petek, ko ima jutranji pilates v studiu, začne po kosilu. Nekaj dela opravi tudi v “pisarni”, za računalnikom, potem pa se nadaljuje do večera v studiu med vadbenimi napravami in z različnimi individualnimi strankami in majhnimi skupinami, ki želijo okrepiti delo, postati bolj gibljivi ali pa imajo težave s hrbtenico. Erženova pravi, da je zanjo največji izziv, ko jo poišče nekdo, ki ima skoliozo (deformacija, kjer je hrbtenica zarotirana) in ona mu lahko pomaga. Njen vsakdan je tako kot pravi, “zelo pester”.

“Pilates je moj veliki učitelj”

“V prvi vrsti se učim, kako poslušati svoje telo. In seveda, kako prisluhniti telesu ljudi, ki me poiščejo,” pojasnjuje Erženova.

Telo nenehno komunicira z nami, samo slišati ga moremo.

Po njeni izgorelosti je bil ravno pilates tista vadba, ki ji je najbolj ustrezala. Kasneje je k pilatesu dodala še jogo in meditacijo, pri kateri se lahko poglobi še vase.

“Pilates nas prizemlji in to bolj kot katera koli druga oblika vadbe”

Po mnenju Erženove, ni človeka, ki mu pilates ne more koristiti. Pilates vidi kot osnovo za moč, vzdržljivost in gibljivost. Seveda, pa je potrebno za vsako telo izbrati prave vaje, pravi in dodaja, da je najbolj pomembno, da ga izvajamo redno. “To pomeni 1-2 krat tedensko je optimalno, saj se ima tako naše telo možnost vmes regenerirati. Z redno vadbo nastanejo tudi povezave v možganih, ki nam pomagajo, da preko vaj skrbimo tako za telo kot um. Pilates nas po njenih besedah prizemlji in to bolj kot katera druga oblika vadbe. “Še posebej pa pilates polagam na srce vsem, ki veliko sedijo. Pa naj so to šolarji, delovno aktivni ljudje ali pa tisti, ki so v preteklosti veliko presedeli,” pravi Erženova.

Kako bi si med delovnikom lahko razmigali sedeče telo?

Med delovnikom bi si morali vzeti 10 minut za sprostitev in razteg. Erženova sedaj že več kot dve leti sodeluje s podjetjem Ledinek Engineering d.o.o., kjer so skupaj vpeljali aktivne odmore v njihove pisarne. “Odzivi so fantastični in ponovno je najbolj pomembno, da se vsak dan na to spomnimo.”

V kolikor, bi koga zanimalo, kakšne vaje točno priporoča za sprostitev in razteg, je sestavila tudi spletno učilnico fitpisarna.si, kjer so posnetki aktivnih odmorov in vadba za doma.