Gre za izrednega znanstvenika in svetovnega izumitelja, ki ga je življenjska pot za nekaj časa vodila tudi skozi Maribor.

Imeli so ga za posebneža, lunatika, norega znanstvenika. Nikola Tesla je s svojimi izumi spremenil tok zgodovine. Njemu se lahko zahvalimo za moderno električno napeljavo z izmeničnim tokom, radio, moderni elektromotor, njegov opus zajema preko 700 izumov. Gre za izrednega znanstvenika in svetovnega izumitelja, ki ga je življenjska pot za nekaj časa vodila tudi skozi Maribor.

Teslino bivanje v Mariboru 

Teslo je pot zanesla tudi v Maribor. O njegovem nekoliko manj kot enoletnem bivanju v Mariboru ne obstaja dosti zapisov in informacij. Največ pove tekst iz kataloga Milana Perhavca z naslovom Nikola Tesla v Mariboru (1878 – 1879). Nikola Tesla je v Maribor prišel po študiju na Visoki tehniški šoli v avstrijskem Gradcu. Gradec je jeseni leta 1878  zaradi denarne stiske nenadoma zapustil, o čemer pa ni obvestil niti svojih domačih, ki so ga nato po Gradcu zaman iskali dva meseca in nekaj časa celo mislili, da je mrtev.

Tesla v svojem laboratoriju.

Pot je Nikolo zanesla v takrat gospodarsko zelo razgibani Marburg. Najzgovornejši je podatek, ki ga je v knjigi spominov na študentska leta z Nikolo Teslo 53 let pozneje zapisal njegov prijatelj, sonajenmnik študentske sobe v Gradcu in sonarodnjak Kosta Kulišić, ki je v Maribor prispel leta 1878 zaradi učiteljske službe.  Perhavec v katalogu citira anekdoto o tem, da je Kosta srečal Nikolo v kvartopirski družbi dveh gospodov. Pogovor, ki je sledil iz tega, predstavlja najbolj odločilen in verodostojen podatek o njegovi sicer neuradni, a prvi redni zaposlitvi v življenju. Ko ga je Kosta namreč vprašal, kaj se je zgodilo z njim, saj ga vsi iščejo, še posebej pa njegovi žalostni starši, je Tesla odgovoril: ”Jaz sem se dobro namestil pri nekem inženirju in prejemam mesečno plačo v višini šestdeset forintov, imam pa še obstranske zaslužke.” Gre za Teslovo avtentično izjavo, ki nakazuje, da je imel Tesla dobro plačano službo tehničnega risarja ali pomočnika inženirja, hkrati pa je omenjeni znesek predstavljal nadpovprečno plačo. Po mnenju večine biografov, ki so pisali o Teslovem bivanju v Mariboru, se je to srečanje zgodilo v gostilni, ki je desetletja pozneje dobila ime Veseli kmet ali po domače »pri Vlahoviču« in se je nahajala na stičišču današnje Meljske in Mlinske ulice ter Partizanske ceste. Kosta je informacijo o Telovi nastanitvi posredoval tudi Teslovim staršem, zaradi česar je Teslin oče prišel v Maribor in rotil Nikolo, naj se vrne, vendar ga je ta zavrnil.

Temu, da se je to srečanje zgodilo pri gostilni je botrovalo tudi to, da je Nikola Tesla, kot že prej v Gradcu, svoj prosti čas rad preživljal v gostilniškem okolju in kavarnah, vendar pa ni iskal pijače in ženske družbe. Tja ga je pritegnila strast do igranja kart in bilijarda, v čemer je briljiral in s tem tudi nekaj zaslužil, čeprav je bil znan po tem, da je nasprotnikom večkrat tudi vrnil izgubljeni denar.

Ulica, na kateri je stala gostilna ”Veseli kmet”, vir: Ivana Bole

Kje točno je bil izumitelj v Mariboru nastanjen še vedno ostaja uganka. Najverjetneje je bilo njegovo bivališče na “tedanji Tegetthoffovi ulici”, kjer ga je dne 8. 3. 1879 na podlagi prijave aretirala mestna žandarmerija, ker ni imel prijavljenega stalnega bivališča. Oblasti so ga nato deportirale v Gospić in tako se je zaključilo njegovo bivanje v Mariboru.

V šoli nismo slišali veliko o njem in njegovem delu na področju proste električne energije in njenega brezžičnega prenosa, ki bi uničil energijske in naftne lobije, ki so tudi preprečili, da bi se to zgodilo. Tukaj je tukaj nekaj zelo zanimivih dejstev o njegovem delu in karakterju.

Spanje (oz. nespanje)

Tesla je bil znan po tem, da je včasih tudi po dva dni neprestano delal v svojem laboratoriju in to brez spanca. Trdil je tudi, da spi le dve uri po dve uri na noč. Zgodba govori, da je neke noči klical prijatelja ob treh ponoči, s presledki na glas razmišljal o svojih teorijah, jih primerjal in ko je bil mnenja, da je prišel do zaključka, je enostavno odložil.

Fobije

Nikola Tesla je imel velik strah pred biseri in bakterijami. Nekega dne je zaradi tega, ker je nosila bisere, Tesla poslal svojo tajnico domov, da je menjala garderobo. Bil je obseden s številom tri in strahom pred bakterijami. Takšna dejstva nakazujejo na to, da je imel Tesla obliko obsesivne kompulzativne motnje.

Fotografski spomin

Čeprav ni bil nikoli testiran ter to dejstvo ni popolnoma potrjeno, je znano, da si je Nikola Tesla takoj zapomnil prebrano. Imel je notranjo knjižnico podatkov, ki jih je priklical iz spomina, ko jih je potreboval. To je bil tudi razlog za to, da je Tesla le redko risal skice in načrte svojih izumov, saj je delal na podlagi slik v spominu, v mislih je tudi simuliral poskuse ter njihove rezultate.

Hiperpoliglot

Tesla je tekoče govoril 8 jezikov: srbo-hrvaški jezik, angleški jezik, češki, nemški, francoski, madžarski, italijanski jezik in latinščino. Znanstveniki tako osebo, ki govori več kot šest jezikov, imenujejo hiperpoliglot.

Prva hidroelektrarna

Tesla je izumil prvo hidroelektrarno. Skupaj z Georgeom Westinghouseom je leta 1895 zgradil prvo hidroelektrarno na Niagarskih slapovih, ki je proslavila in zaznamovala zmago Teslovega večfaznega izmeničnega toka, ki danes poganja cel svet.

Golobi

Tesla ni nikoli razvil odnosov z ljudmi in je bil večkrat celo označen za asocialnega, je pa ljubil golobe. Kot veliko ljudi, jih je tudi on večkrat hranil v parku, ko je bil za to preveč bolan, je najel ljudi, da so jih hranili zanj. Velikokrat pa je v hotel prinesel tudi bolne ali poškodovane golobe ter jim pomagal do ozdravitve. Še posebej pa mu je bila pri srcu posebna bela golobica, o kateri je dejal, da jo je imel rad, kot ima moški rad žensko in ona mu je vračala čustva ter dajala smisel njegovemu življenju.

Umrl je sam in reven

Njegova briljanca je doživela žalosten konec. Tesla je umrl sedmega januarja 1943 zaradi koronarne tromboze v svoji hotelski sobi v New Yorkeru, ki mu je služila kot dom njegovo zadnje desetletje. Našla ga je sobarica, ko je po dveh dneh ignorirala znak ”Ne moti” na njegovih vrati. Kljub temu, da je prodal svoje patente, je umrl reven, saj je veliko njegovih poskusov in projektov, ki nikoli niso ugledali luči sveta, financiral sam.

Veliko njegovih izumov ostaja klasificiranih

Čeprav je bil Tesla ameriški državljan, je njegove stvari po smrti zasegel ameriški urad za tujo lastnino. Nekatere njegove stvari so bile kasneje vrnjene svojcem, nekatere se sedaj nahajajo v njegovem muzeju v Beogradu, vendar pa so nekateri njegovi zapiski ter naprave še vedno klasificirani ter skriti pred očmi javnosti, zato ostaja neznanka, kaj je Nikola Tesla še izumil pred svojo smrtjo, morda napravo, ki bi vodila svet v novo obdobje proste energije.