Medtem ko so nekateri vrtci vsaj na prvi pogled videti kot odlično okolje za varstvo otrok, se pri drugih zatakne.

FOTO: vrtec-ozupancica-mb.si

Nekateri mariborski vrtci vsaj na prvi pogled delujejo kot odlično okolje za varstvo otrok. Odlikujejo jih praktična nova igrala,  funkcionalna kuhinja, nova fasada, obnovljeni parketi in posodobljen interier. A skrbno oko starša, ki svojega otroka preda v oskrbo institucionalnemu varstvu, brž opazi, da se v nekaterih primerih ni spremenilo nič že od časa, ko je dotični vrtec obiskoval sam. Slednje sicer ne bi predstavljalo problema, če 30 let neposodobljeni vrtci ne bi vplivali na počutje otrok in delo zaposlenih.

Mamica podala prijavo na inšpektorat

Zlasti problematičen je vrtec Otona Župančiča, sicer tretji največji vrtec, ki ga v treh enotah obiskuje nekaj več kot 900 otrok. Eni izmed mamic je zaradi nevzdržnih razmer v enoti Oblakova pisala županu na odhodu, dr. Fištravcu. Kot je zapisala v svojem pismu, je najbolj kritično slabo stanje prezračevalnih sistemov.

»Ko pridem po svojega otroka v vrtec, je notranji zrak neznosen. V poletnih mesecih temperatura doseže tudi preko 35 stopinj, ni nobenega zraka. Njeni lasje in oblačila so povsem vlažna ali mokra.  Jaz osebno noter komaj zdržim pet minut. Naši otroci in tudi tamkajšnji zaposleni pa so v vrtcu večino dneva. To se mi zdi nedopustno. To so nečloveški pogoji za vse, kaj šele za naše malčke.«

V dotičnem vrtcu na enoti v Oblakovi prav tako nimajo urejenega zunanjega igrišča. Odpraviti se morajo na nekaj sto metrov oddaljeno igrišče, saj igrišče, ki spada k samemu kompleksu vrtca, naj ne bi bilo primerno za uporabo. »Veliko staršev, ki jih poznam, bi zaradi zgoraj omenjenih pogojev, otroka najraje prepisali v drugi vrtec,« še pravi. A dodaja, da slednje le ni tako enostavno, saj so sredi leta praviloma vsi vrtci zapolnjeni, redni vpisi pa potekajo meseca marca.

Občina: obnova vrtcev poteka postopoma in po prioritetah

Odgovor iz občine sicer ni dal večjega upanja, da si lahko v kratkem obetajo ključne prenove objektov. Za slednje so odgovorne za to ustanovljene komisije, ki ocenijo kje in kdaj se bodo opravile najnujnejše posodobitve. Kar se tiče igralnih površin omenjenega vrtca, na občini niso zaznali potrebe po obnovi.

»Vse enote Vrtca Otona Župančiča Maribor razpolagajo z igralnimi površinami, ki jih določa Pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca,« so bili v povratnici, ki jo je mamica javno objavila, skopi glede stanja igralnih površin vseh vrtcev, brez omembe vrtca Otona Župančiča.

Prenova kuhinje in nova ograja

V vrtcu je trenutno sicer v delu prenova centralne kuhinje, po ogledu inšpekcije, ki ga je terjalo pismo gospe, pa so se odločili okrog vrtca zgraditi tudi novo ograjo.

Ravnateljica vrtca Stanislava Lešnik ostaja optimistična in navaja številne posodobitve, ki jih je v zadnjem času pridobil vrtec, od sanacije vodovodne napeljave, novega stavbnega pohištva, sanacije toplotne postaje in menjave strehe. »Res je, da je bila podana prijava na inšpektorat in iz tega naslova smo imeli tri izredne inšpekcijske nadzore (…). Četrti, ponovni inšpekcijski nadzor s strani Inšpektorata RS za šolstvo in šport je z ogledom ugotovil, da je vrtec odpravil vse pomanjkljivosti, ki so bile zaznane. Kar se tiče prijaviteljev, pa bi bilo prav, da se le-ti predhodno prepričajo o pravilnosti svojih trditev,« je še dodala za portal Maribor24.

Mamice v glavnem zadovoljne z našimi vrtci

Četudi so nekateri vrtci vsaj na izgled za dobrih dvajset let izgubljeni v času, pa so pomembni zlasti vzgojni pristop, prehrana in vzgojiteljice. »Otroci ne opazijo starega, zguljenega pohištva ali starih igrač. Oni v vrtcu uživajo ne glede na to,« je bila na omrežju jasna ena izmed mamic. Tu in tam bi kak vrtec sicer potreboval sanacijo sanitarij, ker da trenutno obupno smrdijo, pa tudi kakšna nova igrala ne bi škodila. So pa složne, da so naši vrtci v bistvu enkratni.

Pripravila: Vanja Čiček