Tudi letos so se študenti zbrali v sklopu Študentske delovne brigade in pomagali tistim, ki so potrebovali pomoč, tokrat v občini Hrastnik.

Študentska delovna brigada se je oblikovala pod okriljem Študentske organizacije Maribor (ŠOUM). Vse do danes se je ohranila tradicija, v sklopu katere se študenti zberejo in nudijo pomoč prebivalcem krajev, ki so jih prizadele naravne nesreče ali pa so demografsko ogroženi.

“Namen Študentske delovne brigade je v prvi vrsti pomoč pomoči potrebnim, spodbujanje solidarnosti med študenti in seveda tudi druženje in sklepanje prijateljstev, ki trajajo še dolgo po zaključku študija. Poleg trdega dela tako združujemo še zabavo, spoznavanje Slovenije in njenih prelepih krajev, skritih lepot in raznolikih običajev,” je zapisano na spletni strani projekta.

Letos pet delovišč

Kot je dejal organizator projekta David Lukner, so se prostovoljci letos lotili pet delovišč, ki so bile v dogovoru z občino Hrastnik.

Glavno delovišče je bilo urejanje in širjenje pešpoti od Hrastnika do Dola pri Hrastniku.

Študenti so se med drugim lotili še obnove Čebelarskega doma v Hrastniku, urejanja ograje ob pešpoti od naselja Aleša Kaple do glasbene šole. Očistili so tudi obrežje potoka Boben. Ena ekipa je uredila tudi ograje ob tenis igriščih, ki so jih zamenjali in prebarvali.

Zadnje delovišče je bilo organizirano v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, kjer so prostovoljci markirali peš poti in na tak način pomagali zvezi.

Foto: ŠOUM

Zaradi epidemije obseg projekta manjši

Zatem, ko je preteklo leto delovna brigada prvič v zgodovini projekta zaradi epidemioloških razmer odpadla, so študenti letos ponovno poprijeli za delo.

Kot je za maribor24 povedal organizator projekta, se je organizacija brigade začela kot vedno, in sicer na začetku januarja. Ker so se zavedali, da bi epidemija lahko predstavljala tudi letos težavo, so se pri organizaciji odločili, da bo letos projekt krajši in da bo sodelovalo manj prostovoljcev.

Letos je tako na projektu sodelovalo 35 prostovoljcev, pretekla leta jih je bilo med 40 in 50. Prav tako je celotna potekala sedem dni, kar je tri dni manj kot v preteklosti. Poleg tega so vsi študenti, ki so sodelovali, upoštevali pogoje PCT.

Kot je navedeno na spletni strani brigade, se je projekta do danes udeležilo več kot 1000 brigadirjev, ki so v 55.000 urah opravili delo na 118 deloviščih.

Zaradi vremena prenočili v telovadnici

Nekaj težav je študentom med preteklim koncem tedna predstavljal tudi obilni dež. “V nedeljo popoldne smo se morali kar na hitro dogovoriti in evakuirati ekipo v telovadnico Osnovne šole Hrastnik, kajti celoten kamp prostor je bil pod vodo,” razlaga organizator.

Po oceno organizatorja je od petka do nedelje zapadlo več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. “Voda več ni nikamor odtekala, kljub temu da smo skopali določene jarke, da bi se to nekam odmaknilo. Ampak potem smo v sodelovanju z občino hitro našli rešitev in smo dve noči prebili v telovadnici,” dodaja.