Biotehniška šola Maribor, ki se lahko pohvali že z idiličnim pogledom na Kalvarijo, v letošnjem marcu svojim odlikam dodaja še visoko obletnico, praznovanja pa se lahko udeležite tudi sami!

Na eni najlepših mariborskih lokacij se ob Mestnem parku in v zavetju Kalvarije najde šola, ki mladega na pragu v odraslost izuči številnih strokovnih znanj, ki na unikaten način prepletajo slovensko tradicijo ter sodobnost. Katera šola je to? Šola, ki ne ponuja le najlepšega razgleda skozi šolska okna, ampak se lahko letos pohvali celo z bližajočo se obletnico, kar 150. po vrsti – Biotehniška šola Maribor!

Praznovanje ob tako častitljivem jubileju se bo odvijalo v marcu, zaradi epidemioloških razmer pa bo umeščeno v računalniško okolje na daljavo, kar pomeni, da se boste lahko pomembnega dogodka udeležili tudi sami, tako pa boste dobili edinstveno priložnost, da pokukate za virtualne zidove Biotehniške šole Maribor ter spoznate njihovo zgodovino, delo in dosežke.

Šola z najlepšim pogledom skozi okno

Visoka obletnica Biotehniške šole Maribor šoli gotovo daje prav poseben značaj, kar pa lahko k obisku informativnih dni, ki so pred vrati, spodbudi tudi mlade osnovnošolce, ki se bodo kmalu znašli pred odločitvijo, kam in kako naprej. Zakaj na seznam svojih zaželenih srednjih šol dodati Biotehniško šolo? Prvi razlog je gotovo njena bogata tradicija, ki jo lahko uspešno prepleta s sodobnimi metodami, a to nikakor ni vse.

Biotehniško šolo edinstveno dela tudi res široka in bogata ponudba programov – tako se lahko mladi odločijo za program trenutno izjemno priljubljenega Cvetličarstva, program Mehanika kmetijskih in delovnih strojev, program Kmetijsko-podjetniškega tehnika, program Naravovarstvenega tehnika, Veterinarskega tehnika ter Poklicno-tehniškega izobraževanja kmetijsko-podjetniški tehnik.

Več kot le tabla, klopi in šolske mize

Programi mlade, ki se odločijo za vpis na Biotehniško šolo Maribor, izurijo v danes izjemno cenjenih strokovnih poklicih. Ne verjamete? Ozrite se okrog sebe, poglejte po svoji domači shrambi ter preučite trgovinske police. Lokalno pridelano, domače, organsko, ekološko, trajnostno, prijazno okolju in živalim … Vse to so oznake, ki jih danes nadvse cenimo in za katerimi stojijo prav nekdanji maturanti različnih programov Biotehniške šole.

Biotehniška šola pa ni le prostor za klasično učenje v šolskih klopeh, saj mladi skozi vsa desetletja znanje pridobivajo skozi izkušnje dela na poskusnih poljih, v šolskih sadovnjakih, vinogradih, učnih mehaničnih delavnicah ter šolski veterinarski ambulanti – šolsko posestvo namreč obsega kar 132 hektarjev površin, ki ponujaj vse od vinogradov pod Kalvarijo s polnilnico kakovostnih vin, vinsko kletjo, večjim in manjšim sadovnjakom, čebelnjakom, drevesnico, trsnico do sušilnice sadja in šolskega parka.

Šola, ki zares spodbuja doživetja in praktične izkušnje

Ob tem je Biotehniška šola bogata tudi s številnimi obšolskimi dejavnostmi kot je recimo Konjeniški krožek, tekmovanji, predavanji, dogodki, pa tudi zelo priljubljenimi Erasmus izmenjavami – zadnja je potekala pred le nekaj meseci, dijaki pa so se skupaj z učitelji na Erasmus+ izmenjavo podali v Hamburg, kjer so nekaj časa preživeli kot turisti in uživali ob ogledovanju Hamburga, čas pa so izkoristili tudi za spoznavanje partnerske šole, učenje novih spretnosti, spoznavanje zgodovine, sodobnih energetskih rešitev in številnih drugih reči. Več o izkušnji izmenjave, ki se jih dijaki Biotehniške šole vselej radi udeležijo, si lahko preberete tudi na naslednji povezavi.

Praktično delo in pridobivanje izkušenj na Biotehniški šoli

Biotehniško šolo edinstveno dela široka in bogata ponudba programov – tako se lahko mladi odločijo za program trenutno izjemno priljubljenega Cvetličarstva, program Mehanika kmetijskih in delovnih strojev, program Kmetijsko-podjetniškega tehnika, program Naravovarstvenega tehnika, Veterinarskega tehnika ter Poklicno-tehniškega izobraževanja kmetijsko-podjetniški tehnik.

Če ste sami že odsedeli svoja srednješolska leta, pa to nikakor ne pomeni, da izkušnje Biotehniške šole ne morete doživeti tudi sami. Sprehodite se po šolski spletni strani, raziščite njihove dejavnosti ter se marca udeležite slovesnega rojstnodnevnega praznovanja ob 150. obletnici, za piko na i pa lahko sadove pridnih rok dijakov najdete v šolski prodajalni, ki je odprta vsak ponedeljek, sredo in petek med 9. in 16. uro in pa ob sobotah med 8. in 12. uro. Tako se lahko ob steklenicah Kalvarijčana, Renskega rizlinga, penin, jabolčnega soka, bučnega olja ter bogate ponudbe sezonskega sadja in zelenjave prepričate, da je učenje na Biotehniški šoli Maribor zares praktično!