V Mariboru se danes pričenja 13. mednarodni salon vina in delikates VinDel 2022.

V Kazinski dvorani in preddverjih Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo danes potekal 13. mednarodni salon vina in delikates VinDel 2022. Kot obljubljajo organizatorji, bo v mestu najstarejše trte na svetu mogoče doživeti več kot 400 različnih okusov višjega kakovostnega razreda vin in delikates.

Pomemben stik med vinarji in ustvarjalci dobrot

Festival vse od njegove prve izvedbe leta 2008 pripravlja Zavod SloVino, v katerem poudarjajo, da tradicionalno srečanje obiskovalcev z vinarji ter ostalimi ustvarjalci dobrot omogoča vzpostavljanje neposrednih poslovnih stikov, kar je odlična podlago za realizacijo novih poslov.

Pri tem izpostavljajo povezanost in vpliv Salona VinDel na sektor gostinstva in turizma, pomemben del njihovega poslanstva pa je tudi izdaja publikacije o vinsko-kulinaričnih trendih, ki tradicionalno izide na salonu.

Salonsko dogajanje dopolnjujejo vodene pokušine, pri čemer bo letos posebno doživetje degustacija penin Untouched by light, ki se bo v izvedbi družbe Radgonske gorice odvila v popolni temi.

Pod vodstvom strokovnjakov Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor bo potekala vodena pokušnja 15 najbolje ocenjenih vin ocenjevanja Vinski letnik vinorodne dežele Podravje, ob tem pa bodo potekala še strokovna srečanja slovenskih sommelierjev in akademija Sommelier.si.

Častno pokroviteljstvo Salona VinDel je v imenu ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prevzela ministrica Irena Šinko, ki se bo dogodka udeležila tudi sama, prihod pa je najavila tudi aktualna slovenska vinska kraljica.

Zavod SloVino tudi sicer vse leto izvaja programe za prenos vinsko kulinaričnih informacij in znanj po vsej državi. Upravlja s spletnim portalom SloVino.com in izobraževalnimi programi v okviru akademije Sommelier.si. Ob tem poudarjajo, da je v 22. letih njihovega obstoja opazen velik napredek na vseh področjih delovanja.

STA