V mariborskem Domu Danice Vogrinec, kjer so minuli konec tedna zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, po nadaljnjih testiranjih ne beležijo novih primerov covida-19. Okužena je le ena od zaposlenih v tem domu za starejše, medtem ko med stanovalci po besedah direktorja Marka Slaviča še vedno niso zaznali nobene okužbe.

“Stanje je nespremenjeno. Tudi zadnji izvidi, ki smo jih prejeli včeraj zvečer, so bili negativni,” je Slavič danes povedal za STA.

O prvi okužbi s covidom-19 znotraj te ustanove, ki je največji dom za starostnike v državi, so poročali v ponedeljek. Okužba je bila potrjena v nedeljo pri eni od strežnic, ki se je nekoliko slabše počutila, zato so jo poslali na testiranje, čeprav ni kazala tipičnih znakov okužbe. Zdaj je v izolaciji na domu in po direktorjevih besedah še vedno ne kaže značilnih simptomov covida-19. Enako še vedno velja tudi za njene družinske člane.

Okužena strežnica redno nosila zaščito

Omenjena sodelavka je bila zadolžena za transport vozičkov od kuhinje do oddelkov ter pomivanje posode v čajni kuhinji v osrednji enoti doma na Pobrežju. Čeprav ni imela veliko stikov z drugimi zaposlenimi v domu, so preventivno odredili samoizolacijo osmim osebam, ki delajo v isti organizacijski enoti. Na rezultate testov, ki so jih opravili pri teh osebah, še čakajo.

Okužena strežnica je po navedbah vodstva doma redno nosila zaščitno masko in si razkuževala roke. S stanovalci doma ni imela neposrednega stika, kljub temu odslej še bolj pozorno spremljajo njihovo zdravstveno stanje. “Testiramo res vse, ki pokažejo kakršno koli simptomatiko, ki je vsaj malo podobna covidu-19, da bi bili na varni strani,” je pojasnil Slavič.

Testirali 60 stanovalcev

Med stanovalci doslej niso ugotovili okužbe s covidom-19. Nazadnje so poslali na testiranje štiri stanovalce iz osrednje enote na Pobrežju in dva iz manjše enote na Taboru, rezultate pa so dobili v ponedeljek zvečer in so bili negativni. Skupno je bilo doslej po besedah Slaviča testiranih že 60 stanovalcev, vsi testi so bili negativni.

Spodbudne informacije prihajajo tudi iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, kjer se število bolnikov s covid-19 zmanjšuje. V ponedeljek je bilo pri njih hospitaliziranih 27 bolnikov z okužbo z novim koronavirusom, kar je štiri manj kot dan prej. V enoti za intenzivno zdravljenje jih je še vedno deset, o novih smrtnih žrtvah ne poročajo. Prvi in doslej edini smrti zaradi novega koronavirusa so bili priča prejšnji teden.