V Mariboru bo to in prihodnjo soboto potekala velika občinska čistilna akcija Moji odpadki – moja skrb.

Mestna občina Maribor v okviru projekta Izboljšajmo Maribor tretje leto zapored organizira veliko občinsko čistilno akcijo Moji odpadki – moja skrb.

Bodimo odgovorni, počistimo za seboj

Akcija, ki jo mariborska občina pripravlja že tretje leto zapored, želi meščane in občinska podjetja opomniti na pomen prevzemanja odgovornosti za svoje odpadke. Organizator dogodka upa, da se bo ekipam občinskih podjetij, ki bodo glavni akterji akcije, pridružilo še čim več občanov. S skupnimi močmi bomo potem iz narave in divjih odlagališč poskusili odstraniti čim več odpadkov.

Organizator dogodka upa, da se bo ekipam občinskih podjetij, ki bodo glavni akterji akcije, pridružilo še čim več občanov. S skupnimi močmi bomo potem iz narave in divjih odlagališč poskusili odstraniti čim več odpadkov.

Strokovno podporo akcije boo zagotovila javna podjetja Snaga, Mariborski vodovod, Nigrad, Pogrebno podjetje, Marprom ter Športni objekti Maribor, so sporočili iz občine. Med drugimi bodo pomagali še Rafting klub Maribor (obrežje Drave), Potapljaško društvo Maribor (KC Pekarna)

Ob običajnih onesnaževalcih opažajo velike količine zaščitnih mask

Akcija je namenjena predvsem zbiranju drobnih odpadkov, od embalaže, papirja, steklenic, pa vse do zaščitnih mask, ki jih je v času epidemije koronavirusa ogromno in že predstavljajo svojstven ekološki problem. Občina posameznike še poziva, naj v primeru, da najdejo kako večje divje odlagališče, o lokaciji obvestijo mestno četrt ali mestno inšpekcijo in sami odpadkov ne pobirajo.

Bodite pozorni na zbirna mesta

Akcija Moji odpadki – moja skrb bo letos potekala v dveh terminih. Jutri, 17. aprila, se bo odvijala na desnem, prihodnjo soboto, 24. aprila, pa na levem bregu reke Drave. Čistilo se bo predvsem zelene površine, torej parke, gozdove, potoke in sprehajalne poti, pa tudi okolico otroških igrišč, šol in vrtcev. Želeno je, da zaščitne rokavice in vreče, v katere bodo pobirali odpadke, občani zagotovijo sami, tisti, ki svoje opreme ne bodo imeli, pa jo bodo na dan akcije oziroma dan pred akcijo v času uradnih ur dobili na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti.

 

Termina in lokacije:

17. april: mestne četrti in krajevne skupnosti na desnem bregu Drave: MČ Nova vas, Tabor,
Magdalena, Brezje-Dogoše-Zrkovci, Pobrežje, Tezno, Radvanje, Studenci ter KS Limbuš,
Pekre in Razvanje.

24. april: mestne četrti in krajevne skupnosti na levem bregu Drave: MČ Ivan Cankar,
Center, Koroška vrata ter KS Kamnica, Bresternica-Gaj in Malečnik-Ruperče.Akciji bosta potekali od 9. – 16. ure

 

 

Kam odlagamo najdene smeti?

Občina poziva, naj občani na delovno akcijo gredo dobro opremljeni. Nikar torej ne pozabite na zaščitne rokavice, vrečke za smeti (najbolje je uporabiti stare, že rabljene, da ne delamo dodatnih odpadkov). Smeti odlagamo v koše ali na ekološke otoke z ločenim zbiranjem bomo namreč poskrbeli tudi za ustrezno predelavo smeti.

Snaga je že včeraj počistila Stražun

Delovna akcija se je začela že včeraj, ko so sodelavci javnega podjetja Snaga Maribor v prvi akciji, v kolektivnem duhu in z veliko dobre volje Stražun olajšali za cca. 200 kilogramov najrazličnejših odpadkov!

“Naš mestni gozd zdaj spet nekoliko lažje diha, za vse obiskovalce pa bo sprehod po njem prijetnejši,” so sporočili preko Facebooka. Snagina ekipa je tako otvorila letošnjo spomladansko čistilno akcijo Mestne občine Maribor in dala najboljši zgled in motivacijo vsem, ki bodo rokave zavihali že jutri.

Foto: splet

 

Na Lahovi ulici na Teznu in v Plinarniški ulici v Melju delujeta dva zbirna centra, v katera lahko občani večinoma brezplačno oddajo različne vrste odpadkov, od papirja, različnih vrst stekla in embalaže, plastike, kovin, zelenega vrtnega odpada, kosovnih odpadkov, električne in elektronske opreme, oblačil, odpadnih jedilnih olj, pa do nevarnih in gradbenih odpadkov.