Po Aluminiju (2:2) in Domžalah (3:3) vijoličasti remizirali še z Bravom (1:1). Ljubljančani so sezidali trd bunker, toda Maribor z razlogom ne zmaguje. Potrebovali so več kot en polčas za prvi strel v okvir, predvsem pa so še sedmič zapored prejeli gol, nato pa niso znali zabiti drugače kakor iz kota. Bravo je bil bližje zmagi, Milan Tučić je ob koncu premagal sicer suverenega Ažbeta Juga, a ga je rešila vratnica.

Maribor je proti Bravu (1:1) v Ljudskem vrtu remiziral v prvenstvu še tretjič zapored. Zaenkrat je še vodilno moštvo lige, saj Olimpija, ki zaostaja za dve točki, gosti Muro v nedeljskem večernem obračunu. Toda vijoličasti ne delujejo kot vodilna ekipa lige. Potrebovali so več kot en polčas, da so pomerili v okvir gola. Povrhu pa je zaman Mauro Camoranesi že v Domžalah razlagal, da potrošijo preveč energije zaradi prejetih zadetkov. Bravo je zabil iz kota, izkoristil je kronično pomanjkanje koncentracije. Maribor je vrnil z enako mero, ko je Aleks Pihler zabil z glavo po podaji iz kota. Več niso zmogli in so jo še dobro odnesli, saj je strel Milana Tučića končal v vratnici. Ob tem so imeli Ljubljančani še dve konkretni priložnosti. Maribor je imel tako le eno.

Matko dvakrat prekratek

Po remiju v Domžalah (3:3) je Camoranesi v obrambo raje znova postavil četverico. Raje je postavil sistem 4-3-3 kot 3-4-3- Če je delovalo v sredo, zakaj ne bi tudi v soboto? No, ni. Tako je bil ob Aleksu Pihlerju, ki se kot kapetan v obrambi vse bolje znajde, Špiro Peričić in ne Ilija Martinović, ki je manjkal v sredo zaradi kartonov. V sredini je začel Jan Repas, namesto kaznovanega Roka Kronavetra pa je začel Jan Mlakar.

Bravo je storil podobno kot Domžale in sprva preizkušal trdnost vijoličastih z visokim presingom.

Bravo je storil podobno kot Domžale in sprva preizkušal trdnost vijoličastih z visokim presingom. Toda takšna igra godi prav vijoličastim, ki skušajo igrati zlasti v širino in računajo na predložke. To je sprva aktiven nogomet, kjer Maribor pač čaka, kdaj bo zabil. Potreboval je le zaključek, lepe podaje je že imel, presenetljivo od Alexandra Cretuja, strelca dveh golov v Domžalah, toda Aljoša Matko je bil obakrat prekratek.

Sedmič zapored

In kot se rado zgodi, je tekma Maribora nato (pre)hitro nadaljevanje že videnega. Kot nadaljevanje filma, v tem primeru že sedmo, kjer je zaplet pričakovan. Vijoličasti so prejeli gol že na sedmi zaporedni tekmi, ko je David Brekalo po podaji Sandija Ogrinca iz kota pritekel pred Cretuja in močno zabil z glavo. Povrhu spet gol, kjer je Ažbe Jug povsem nemočen. Toliko o večji koncentraciji, ki da bo poskrbela za manj prejetih golov, kar je dan pred tekmo napovedal Camoranesi. Več golov od vijoličastih (27 na 21 tekmah) sta prejela le zadnjeuvrščena Aluminij in Gorica.

Maribor je stežka sestavil igro, pri čemer je bil glavni razlog najbrž nezbranost, gotovo pa neuigranost.

Kar je lahko res skrbelo, je bila tokratna reakcija po prejetem golu. Maribor je stežka sestavil igro, pri čemer je bil glavni razlog najbrž nezbranost, gotovo pa neuigranost. Stežka so podajali naprej, kjer je bil znova povsem odrezan in anemičen Mlakar. Zdi se, da so brez Kronavetra izgubili igralca, ki bi znal zadržati žogo, igrati s hrbtom, prevzeti odgovornost. Predvsem pa je bila igra brezidejna, mestoma se je igralo na silo in zaman iskalo nekoga s potezo več.

Kapetanski gol Pihlerja

Maribor je tako v nadaljevanju moral spet v svoji bipolarni igri najti drugi del. Pa je prej Bravo zapretil, spet po podaji iz kota, pomeril je Milan Tučić in dodobra namučil Juga. Žoga se mu je odkotalila v vratnico. Prvič. To je prebudilo vijoličaste, ko je Mlakar z dolgo podajo našel Rudija Požega Vancaša. Težko bi mu nastavil lepšo podajo. Izplen? Igor Vekić je sicer močen strel ubranil. Kar je bilo najbolj zaskrbljujoče, je bil podatek, da je bil to šele prvi strel v okvir gola.

V 68. minuti so vrnili z enako mero, ko je podajo Žana Kolmaniča, ki je podal za dva gola že v Domžalah, z glavo v gol poslal Aleks Pihler.

Nato je imel žogo za povišanje vodstva na nogi Mustafa Nukić, sam je vtekel ob dobri podaji, vendar naciljal v Juga. Novi, že drugi alarm za sicer še vedno vodilno ekipo lige, ki pa trentno na igrišču ne daje tega občutka. V Domžalah so zmogli v nadaljevanju ujeti zaostanek, proti Bravu so imeli manj manevrskega prostora in tudi časa. Ampak dovolj. V 68. minuti so vrnili z enako mero, ko je podajo Žana Kolmaniča, ki je podal za dva gola že v Domžalah, z glavo v gol poslal Aleks Pihler. Kapetanski gol.

Kirmu ubranil Jug

Vijoličasti so nato pritiskali in iskali, kako bi strli ljubljanski bunker. Mlakar je poskušal z volejem, Požeg Vancaš kakorkoli, ampak spet je imel, če že, bolj konkretno priložnost Bravo.

Rezervist Andraž Kirm je spomnil na svoje zate čase, Jug pa na svoje krasne parade. Mojstrski strel, mojstrska obramba. Da je bila mera polna, je nato imel priložnost tekme Tučić po podaji Nukića. Gladko mimo Pihlerja, mimo Juga in v vratnico. Ljudski vrt je zajel dih. In bil lahko še srečen, da so domači vzeli točko.

Vijol’čni bojevnik 2020 je Aljoša Matko

Trinajstič je NK Maribor organiziral izbor Vijol’čnega bojevnika, ki so ga med dvajsetimi izbranimi nogometaši izbrali navijači. Osmi dobitnik nagrade je Aljoša Matko. Toliko bolj presenetljivo, ker se je šele poleti vrnil po enoletni posoji iz Brava.

Maribor – Bravo 1:1 (0:1)
Strelec:
0:1 Brekalo (21.), 1:1 Pihler (68.)
21. krog. Stadion Ljudski vrt, brez gledalcev. Vreme zelo hladno, ampak jasno; igrišče trdo. Sodnik Bojan Mertik 7 (Odranci),
rumeni karton: Pihler; Kurtović, Maružin.

Maribor: Jug 7, Felipe Santos 5, Peričić 6, Pihler 6, Kolmanič 6, Vrhovec 5, Cretu 6, Repas 5, Požeg Vancaš 6 (od 88. Bajde -), Mlakar 5, Matko 6 (od 64. Tavares 6); trener: Mauro Camoranesi 6.

Bravo: Vekić 7, Španring 7, Brekalo 7, Drkušić 7, Kurtovič 6, Žinko 7, Ogrinec 6 (od 74. Kirm), Kramarič 6, Maružin 6 (od 74. Kancilija), Nukić 6, Tučić 6 (od 91. Križan -); trener: Dejan Grabić 7.

Igralec tekme: David Brekalo (Bravo)