Na dogodku o stanju demokracije v vzhodni Evropi profesorji prestižnih univerz Princeton in Yale, poljski ombudsman ter Jurij Toplak z Alma Mater Europaea.

Foto: Okrogla miza o stanju demokracije 16. oktobra 2020. Sarah Ganty (Yale), Kim Scheppele (Princeton), Jurij Toplak (Alma Mater), Franziska Bantlin (Yale), Marcin Mrowicki (Urad Varuha Poljske), Anne Horn (Scheffield)

Covid situacija prinaša tudi priložnosti. Tako se je prvič zgodilo, da je dogodek na eni najboljših univerz sveta Yale bil voden z Maribora. Sarah Genty, doktorska kandidatka na Yale in profesor Univerze v Groningenu Dimitriy Kochenov z Univerze v Groningenu na Nizozemskem sta v Mariboru, kjer sta gostujoče predavala študentom Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Konferenca o avtokratskih legalizmih v Evropi

Včeraj je pravna fakulteta Yale izvedla okroglo mizo o stanju demokracije v Vzhodni Evropi.

Na spletnem dogodku “Avtokratski legalizem v Evropi“, ki ga je Gentyjeva vodila kar iz Maribora je Kim Lane Scheppele, profesorica univerze Princeton predstavila Madžarsko in Poljsko kot primera usihajočih demokracij in najbolj nedemokratičnih držav v Evropski uniji.

Na spletnem dogodkuAvtokratski legalizem v Evropi, ki ga je Gentyjeva vodila kar iz Maribora je Kim Lane Scheppele, profesorica univerze Princeton predstavila Madžarsko in Poljsko kot primera usihajočih demokracij in najbolj nedemokratičnih držav v Evropski uniji, pri tem pa se sklicevala na mednarodne lestvice organizacije Freedom House.

Toplaka zanimali podatki o Poljski

Jurij Toplak je Scheppelejevo vprašal na podlagi katerih merljivih ali nečustvenih podatkov se Poljska uvršča najnižje, saj jo vse znane lestvice demokratičnosti uvrščajo višje od Romunije in Bolgarije. Tudi lestvica demokratičnosti Freedom House, ki jo je profesorica omenila uvršča Poljsko visoko, na kar šesto mesto med 29 ocenjenimi državami. Toplak je sicer profesor na Alma Mater Europaea in Pravni fakulteti v Mariboru ter gostujoči profesor na univerzi Fordham v New Yorku.

Na dogodku, ki so se ga udeležili raziskovalci in pravniki z vsega sveta, sta nastopila tudi varuh človekovih pravic Poljske Adam Bodnar in Paul Kahn, profesor ustavnega prava univerze Yale.