Lanskoletna obuditev lika Jake Šraufcigerja je za seboj prinesla velik odziv javnosti: “Bilo je tudi do 150 tisoč ogledov tega lika na socialnem omrežju, nato pa je prišlo povabilo Radia Maribor, da bi kaj naredili v popularnem mariborskem Feltonu, ki je bil dolga leta zelo popularna in poslušana oddaja,” nam je povedal med ljudmi še vedno priljubljen Vinko Šimek.

Vinko Šimek, znan štajerski humorist, satirik, voditelj, moderator, pevec, igralec, novinar, ki je številnim svojim oboževalcem še najbolj znan kot Jaka Šraufciger, se znova pojavlja v javnosti, tokrat v radijskem etru Radia Maribor kot inšpektor Jaka. Vsak teden, ob nedeljah ob 13.30, na svoj, prav poseben, vroč način, v štajerskem narečju komentira aktualno dogajanje. “Se mi zdi, da je bilo nekoč lažje govoriti o politiki, čeprav so nekateri rekli, da je težje. Takrat so bili, po mojem mnenju, politiki večje osebnosti, kot so danes. Danes je marsikdo tudi občutljiv na vse to, kar pove ali raziskuje inšpektor Jaka. To je tisto, kar si mnogi ljudje ne upajo povedati na glas, inšpektor Jaka pa si to v svojem liku lahko dovoli in tako tedensko nekaj naredi v stilu Radia Ga Ga ali Tilna Artača. Jaz pri tem ostajam zvest mariborskemu okolju, vsaka nedeljska zgodba pa je potem na voljo v podkastu Radia Maribor, razloži Vinko Šimek.

Inšpektor Jaka vas spet na valovih radia Maribor čaka, kjer preiskuje in vas razveseljuje.Vsako nedeljo ob 12.30

Objavil/a Vinko Simek dne Ponedeljek, 22. februar 2021

Kdo je ta Jaka Šraufciger ?

Malo samovšečen, čeprav prizemljen. “Na televiziji sem večkrat hodil s svojimi aktualnimi šalami po robu, večkrat so me zaradi tega odslovili, a sem se kot filmska Lassie, vedno znova vračal. Ja, eni so se pač zmerom bali namesto mene, seveda ne zame. A takšen sem. In prav zato se me ljudje tudi po več kot štiridesetih letih televizijskega nastopanja še vedno spominjajo in si še vedno želijo mojih nastopov.”

Na televiziji sem večkrat hodil s svojimi aktualnimi šalami po robu, večkrat so me zaradi tega odslovili, a sem se kot filmska Lassie, vedno znova vračal.

Ob tem nam Vinko Šimek pove, da tisti, ki ustvarja, živi večno: “… in to tako dolgo dokler ne odide za mavrico. V takšnih vlogah si ustvarjalen, to ni običajen poklic, ki ga nekdo opravlja v službi in gre potem v penzijo.”

Leto 2019 mu ni ostalo v najlepšem spominu

Leto 2019 našemu sogovorniku ni bilo usojeno, saj je zaradi vnetja trebušne slinavke prvič v življenju končal v bolnišnici, in to za več kot pol leta. “Bilo je res kritično, slinavka je takšna bolezen pri kateri lahko ostaneš ali tudi ne. Bil sem po številnih bolnišničnih oddelkih, celo v Ljubljani, moj odrešitelj pa je bil prof. dr. Stojan Potrč iz mariborskega Univerzitetnega kliničnega centra, ki mi je pozdravil slinavko in mi nato odstranil še žolčne kamne.”

Lanskoletna obuditev lika Jake Šraufcigerja za seboj prinesla velik odziv javnosti

A Šimek se ni dal. Pravi, da je lanskoletna obuditev lika Jake Šraufcigerja za seboj prinesla velik odziv javnosti: “Bilo je tudi do 150 tisoč ogledov tega lika na socialnem omrežju, nato pa je prišlo povabilo Radia Maribor, da bi kaj naredili v popularnem mariborskem Feltonu, ki je bil dolga leta zelo popularna in poslušana oddaja. To so bili časi, ko so v tej oddaji sodelovali Arnold Tovornik, Štef, Tina, Franček  in mojstri Janez Klasinc, Volodja Peer, Milena Muhič, Marjan Bračko, Angelca Jenčič Jankova.”

Prišlo je povabilo Radia Maribor, da bi kaj naredili v popularnem mariborskem Feltonu, ki je bil dolga leta zelo popularna in poslušana oddaja. To so bili časi, ko so v tej oddaji sodelovali Arnold Tovornik, Štef, Tina, Franček  in mojstri Janez Klasinc, Volodja Peer, Milena Muhič, Marjan Bračko, Angelca Jenčič Jankova.

“Zdaj sem kot inšpektor Jaka začel na svoj način aktualne stvari prebirat in jih komentirat na svojstven način v liku Jake Šraufcigerja. Vse tisto, kar ljudje govorijo na cesti ali pa med štirimi zidovi in v gostilnah – ko so še bile odprte, zdaj javno povem jaz. Vse to sem si javno upal povedat že od nekdaj; tako v bivši skupni državi kot tudi v tej. Zaradi tega so si me ljudje tudi zapomnili in še danes me ustavljajo na cesti, mi pišejo, se spomnijo mojih vicev z zlatih plošč, ki jih nima noben humorist pri nas. To je osem zlatih plošč, ki so bo bile v bivši Jugi celo najbolj prodajane, še posebej v časih, ko sem najprej delal za RTV Beograd in kasneje za RTV Ljubljana. Te kasete so romale tudi v Avstralijo, Argentino, Ameriko in Kanado”

Jaz sem dobil zlato ploščo, RTB pa denar, saj sem zaradi inflacije dobil drobiž, potem, ko je priromal na moj račun.

Eno zlato ploščo ima tudi z Dudekom in eno z Alpskim kvintetom. “V začetku sem snemal za RTB, moj producent je bil Boris Kovačič, no, takrat je bila to najbolj prodajana govorno glasbena kaseta v bivši skupni državi. Takrat so mi priredili sprejem celo v hotelu Slon. Jaz sem dobil zlato ploščo, RTB pa denar, saj sem zaradi inflacije dobil drobiž, potem, ko je priromal na moj račun.” Šimek glede svojega uspeha pri občinstvu pravi: “Najbrž je potrebno imeti tudi nekaj sreče. Težko je reči, ti si najboljši, meni pa se bodo smejali ali jaz bom napisal hit. Tega ni. Ali ti to uspe ali pač ne.”

Piše tudi knjigo, izšla bo še letos

Vse svoje uspehe, izkušnje in prigode Vinko Šimek zapisuje v knjigi, ki naj bi izšla še v letošnjem letu. “Do konca leta bo ta knjiga izšla. To je zame velik zalogaj, saj imam ogromno teh zapiskov, časopisnih člankov, ki poročajo o prireditvah, v katerih sem sodeloval: Lojtrca domačih, Marjanca, ki je bila preko MM2 slišana skoraj do Dunaja in polnila dvorane, popularna, v tistem času najbolj gledana oddaja z Mišiko, TV Križanka.”

To pa je še en lep spomin in še več, naj bom malo domišljav, ko so bile ulice prazne in so vsi gledali JAKA in MIŠIKA v…

Objavil/a Vinko Simek dne Torek, 23. februar 2021

“Bilo je veliko televizijskih oddaj, sodeloval sem v jutranjem programu Radia Ljubljana, to je bilo v času, ko sem še bil na poti z Alpskim kvintetom. Skratka, počenjal sem stvari, ki so bile za tisti čas nenavadne. In prav zaradi te nenavadnosti so ostale v spominu mnogih, tudi tistih mlajših. Tudi sem bil prvi, ki je dobil Stopovega Viktorja, pa zlati ekran, postal sem vitez dobre volje, v Stopovi akciji Jaka pride k vam domov, jih je bilo tisoč, ki so si to takoj želeli, no, kar veliko sem jih res obiskal, vseh seveda ne. Tudi v akciji, koga si želite videti v silvestrskem tv programu, sem premočno zmagal pred vsemi takratnimi televizijskimi zvezdami. No, oddajo pa sem dobil ob pol enih zjutraj, skupaj z Avseniki.”

Do konca leta bo ta knjiga izšla. To je zame velik zalogaj, saj imam ogromno teh zapiskov, časopisnih člankov, ki poročajo o prireditvah, v katerih sem sodeloval: Lojtrca domačih, Marjanca, ki je bila preko MM2 slišana skoraj do Dunaja in polnila dvorane, popularna, v tistem času najbolj gledana oddaja z Mišiko, TV Križanka.

Jaka Šraufciger se lahko pohvali, da mu je pesem poklonil tudi Slavko Avsenik. “Jaka in Mišika je naslov, potem, ko sem preimenoval Mišo Molk v Mišiko, bila je TV križanka, ki je takrat dosegala najvišjo gledanost. Kasneje so moje nastope ” v živo ” raje snemali, ker so bojda telefonske linije pregorele in bi lahko bila država v ” nevarnosti”… pesem mi je namenil tudi Franc Šegovc in njegovi Štirje kovači, z naslovom, Mož iz Maribora in pa ansambel Rž, Jaka, lojtro brž. Tudi sem edini slovenski humorist, ki je nastopal v oddaji TV Zagreb Nedeljno poslijepodne Saše Zalepugina,pa z Dudekom v oddaji Jel me netko tražio, pa v oddaji Od glave do pete Minimaxa, tudi v Vegetini kuhinji z Oliverjem Mlakarjem in Stevom Karapandžo, pa edini Slovenec, ki je ob 75 letnici NK Hajduk nastopil z Mladenom Deličem in Oliverjem Dragojevičem po bivši jugi in z njimi tudi po Nemčiji, Avstriji in Švici. Joj, kako se hvalim, tudi na ladji Calypso sem bil edini v družbi Oliverja, lepih manekenk in Saše Zalepugina, prekrižarili smo vso jadransko obalo …”

Veliko je potoval in prejel številne prestižne nagrade

Jaka je obiskal tudi Slovence v Ameriki, Kanadi, Avstraliji, Argentini, Urugvaju in Braziliji, z Alpskim kvintetom pa nastopil v nemškem jeziku tudi na kompletnem nemško govornem področju. “Zelo sem ponosen tudi na nastop v muzikalu My fair Lady v izvedbi SNG Maribor in režiji Vlada Štefančiča, kjer sem igral tretjo glavno vlogo cestnega pometača Alfreda Doolittla, govoril pa v narečju Jake Šraufcigerja.”

Zelo sem ponosen tudi na nastop v muzikalu My fair Lady v izvedbi SNG Maribor in režiji Vlada Štefančiča, kjer sem igral tretjo glavno vlogo cestnega pometača Alfreda Doolittla, govoril pa v narečju Jake Šraufcigerja.

Vinko Šimek je ob tem tudi prejemnik prestižne nagrade EUROSTAR v Avstriji in OBERKRAINER AWARD za sodelovanje v narodno zabavni glasbi, ki sta jo ustanovila Rudi Mally, v sodelovanju s Slavkom Avsenikom. “Sploh v Marjanci sem združeval najboljše ansamble nemško govornega območja, in to ne samo narodnozabavne glasbe, saj so na Marjanci nastopili vsi najboljši, od Dunajskih dečkov do Avsenika.

Evergreenov Ko toti Štajerc v Dravo pade in Moj Maribor ne bomo nikoli pozabili

Še to, da je na mariborskem narečnem festivalu, kot Jaka Šraufciger, zmagal, v družbi z Alfijem Nipičem s pesmijo Ko toti Štajerc v Dravo pade: “Tu sem tudi tekstopisec, besedilo pa sem napisal tudi za pesem Moj Maribor, s katero sva nekaj let kasneje v duetu z Edvinom Fliserjem zmagala na taistem narečnem festivalu.”

Vesel in ponosen sem, da je spet nastal en nov video pesmi MOJ MARIBOR, ki je, to zdaj že lahko trdim, himna našega…

Objavil/a Vinko Simek dne Petek, 29. januar 2021

Sicer pa sem ta festival 12x tudi vodil, največkrat z Metko Šišernik Volčič.”

Ob tem je bil Vinko Šimek 30 let v organizacijskem odboru Zlate lisice, in to  vlogi od moderatorja, komentatorja do tistega, ki je podeljeval nagrade na tekmi: “Naj še povem, da sem za pohorsko Zlato lisico himno, tako glasbo in besedilo, napisal jaz in je še vedno aktualna himna mariborskega svetovnega smučarskega tekmovanja. Zapela pa sta jo Marjana Deržaj in Alfi Nipič. Pa še to, moj profesor na dunajski igralski šoli je bil Fritz Muliar, legendarni dobri vojak Švejk v tv seriji, sicer pa prvak dunajskega Burgteatra.”

Prijateljeval je tudi z Dudekom

“Ja, to ne smem pozabiti, da si je lik Jake Šraufcigerja izmislila Nela Eržišnik, legendarna Marica Hrdalo s katero sva imela veliko nastopov, tudi televizijskih. Z Martinom Sagnerjem, popularnim Draš Kataleničem – Dudekom pa sva bila 40 let prijatelja, tudi družinska, izdala kaseto,ki je bila prodana v zlati nakladi, imela veliko skupnih turnej in tv nastopov,s pesmijo Mi mejaši smo pajdaši pa sva na Ptujskem festivalu postala zmagovalca desetletja. Leta 2019  je Martin umrl, na njegovem pogrebu pa sem z besedami v slovo govoril tudi jaz.”

Ja, to ne smem pozabiti, da si je lik Jake Šraufcigerja izmislila Nela Eržišnik, legendarna Marica Hrdalo s katero sva imela veliko nastopov, tudi televizijskih.

Vinko je bil tudi novinar Večera, največkrat v 80-ih letih pa na naslovnih straneh časopisov. Pisal je za Nedeljski dnevnik, bil v ekipi, ki je takrat prva v Sloveniji dosegla naklado 200 tisoč, prav tako je pisal tudi za Anteno in Stop. “To je to, čeprav še zdaleč ne vse. Vrnitev na radio Maribor pa ni slučajna. Tu sem začel že kot mlad v oddaji Mladi mladim, bil napovedovalec, celo osmrtnic, nato preko tisoč radijskih oddaj Marjanca v slovenskem in nemškem jeziku, tudi na MM2, pa sodelovanje s TV Maribor, celo Tele M sem vodil in sodeloval v Nedeljskem popoldnevu…”