Društvo TOTI DCA Maribor je danes predstavilo idejo za Večgeneracijski center (VGC) Maribor, v okviru katerega bi nadgradili dogajanje na območju njegove enote na Gorkega ulici na Taboru.

Društvo TOTI DCA Maribor je večgeneracijski dnevni center aktivnosti za starejše, je ob virtualnem dnevu odprtih vrat povedal predsednik centra Marjan Holc. Gre za humanitarno in prostovoljno društvo, in kot tako je tudi vpisano v Ajpes. Tam lahko ljudje aktivno preživijo prosti čas z vključitvijo v številne brezplačne delavnice in tečaje, vse aktivnosti pa so brezplačne.

Lani so imeli vpisanih več kot 850 uporabnikov, tedensko jih je obiskalo okoli 200 ljudi, trenutno pa je zaradi epidemije novega koronavirusa njihovo delovanje omejeno.

Od Mestne občine Maribor (MOM) pričakujejo, da jim bo dala v uporabo dva nova prostora, ki zdaj samevata. Tako bi nove prostore združili s starimi in si jih po potrebi tudi delili z drugimi društvi. V objektu na Gorkega ulici, kjer je med drugim sedež Mestne četrti Magdalena, trenutno deluje 17 društev in z ureditvijo in povezavo prostorov bi vsi pridobili, so prepričani v društvu TOTI DCA Maribor. “Če nam občina prisluhne in preda prostore, lahko krepimo sodelovanje,” je dejal Holc.

Poudaril je, da bi dvorani obnovili sami, tako kot so to naredili že v sedanjih prostorih. Območje je zanimivo tudi s kulturno-zgodovinskega stališča, saj se objekt nahaja v t. i. Železničarski koloniji, ki je najstarejše delavsko naselje v Sloveniji.

MOM podpira takšna društva

TOTI DCA in VGC (Večgeneracijski center) sodeujeta že vrsto let in zagotavljata ljudem način dostojnega življenja. Podžupanja MOM, Alenka Iskra je povedala, da podpira delovanje večgeneracijskih društev in, da je občini mar za take programe. Pojasnila je, da na žalost ni mogoče financirati vseh humanitarnih društev. Zbranim je zaželela veliko sreče v prihodnje.

Predstavitev in spletno stran nastajajočega VGC Maribor so Društvu TOTI DCA Maribor pomagale pripraviti študentke Višje strokovne šole DOBA, ki so tudi predlagale slogan Generacije z roko v roki. “To je bila dragocena učna izkušnja,” je dejala ravnateljica Helena Vogrinec.

V Mariboru že deluje Večgeneracijski center (VGC) Štajerska, v katerem so združili moči Dom Danice Vogrinec Maribor, Zveza prijateljev mladine Maribor, Ozara, Zavod Antona Martina Slomška, Center za pomoč na domu in Andragoški zavod Maribor – Ljudska univerza. V aktivnosti vključuje tudi prebivalce okoliških občin, novi VGC pa bi bil po besedah Holca osredotočen na prebivalce Maribora.

STA