Zdravstveni dom Lenart je hitro testiranje na novi koronavirus izvajal na več lokacijah – v covid-19 ambulanti in tudi pred trgovskimi centri. Tako množičnega odziva ljudi niso pričakovali.

Zdravstveni dom Lenart je v torek, sredo in četrtek na več mestih v Lenartu izvajal brezplačno hitro testiranje na novi koronavirus. Poleg stalne lokacije – v covid-19 ambulanti ob zdravstvenem domu so mobilne ekipe  testirale tudi pri Mercator centru na Industrijski ulici, na parkirišču na nekdanji lokaciji trgovine Spar, na parkirišču pred novim Sparom  in na parkirišču pred pošto, banko in Mercatorjevo trgovino v središču Lenarta. Direktor ZD Lenart dr. Jožef Kramberger je za Maribor24 povedal: “Če želimo dejansko izvedeti, kakšna je epidemiološka situacija, se moramo inovativno obnašati – zato smo se odločili za lokacijo trgovskih centrov. Ljudem na ta način stopimo naproti, posledično pa je potem tudi manj gneče pri testiranjih.”

Kakšni so rezultati testiranj?

V torek so opravili 92 hitrih testov, na novi koronavirus je bilo pozitivnih 6 ljudi. V sredo so s hitrimi testi testirali kar 288 ljudi, pozitivnih jih je bilo 14. V četrtek pa je bilo pri 172-ih opravljenih hitrih testih pozitivnih 12. Skupaj so torej v Lenartu v treh dneh testirali 552 ljudi, med katerimi je bilo pozitivnih 32.

Skupaj so torej v občini Lenart v treh dneh testirali 552 ljudi, med katerimi je bilo pozitivnih 32.

Na odvzem brisa se ni bilo potrebno predhodno naročiti, zadostovala sta le osebni dokument in kartica zdravstvenega zavarovanja. Testirani so rezultat prejeli prek SMS-a na svoj telefon 15 minut po opravljenem testu.

V zdravstvenem domu so bili presenečeni nad velikim odzivom ljudi

Klavdija Dvoršak, pomočnica direktorja za nego iz Zdravstvenega doma Lenart, nam je pojasnila, da so bili presenečeni nad velikim odzivom ljudi, ki so na mestih odvzema brisov čakali v vrsti, tako da so morali testirati tudi čez predviden čas.

Hitri testi so bili namenjeni splošni populaciji, ki naj bi bila zdrava. Za tiste s simptomi na covid-19 velja, da se preko osebnega zdravnika naročijo na redno testiranje.

Glede nizkega števila pozitivnih je dodala: “Hitri testi so bili namenjeni splošni populaciji, ki naj bi bila zdrava. Za tiste s simptomi na covid-19 velja, da se preko osebnega zdravnika naročijo na redno testiranje.”