V teh dneh se na družbenih omrežij pojavljajo fotografije polnih košar jurčkov in seveda zadovoljnih obrazov tistih, ki so jih našli. Ali se v tem trenutku res srečujemo z obilno rastjo jurčkov, za katere mnogi rečejo, da so to edine prave gobe, smo preverili pri strokovnjaku. 

Naš sogovornik je bil Bojan Dobrotič, ki je eden izmed vidnejših članov Gobarskega društva Lisička Maribor, hkrati deluje še v Gobarskem društvu Snežka Dobrovce. Je determinator oziroma določevalec gob in samostojni svetovalec na tem področju. 

Rast jurčkov je izjemna

Pove nam, da je v tem trenutku rast jurčkov res izjemna. "Vsaka goba potrebuje svoje pogoje za rast. Trenutno so predvsem v višjih predelih - recimo na Rogli, Pesku, Klopnem vrhu - pogoji skoraj idealni: primerna temperatura in dovolj vlage. Res pa je, da je v zadnjih dneh vlage začelo malo primanjkovati in so bili nekateri jurčki tam že »popokani«. Nekateri celo pravijo, da tudi položaj lune vpliva na rast gob. Dejstvo pa je, da opažamo letos nekaj posebnega: že vsaj 14 dni je rast jurčkov izredna, kar sicer opažamo vsakih sedem let."

Zadnje padavine so bile zelo dobrodošle in bodo povzročile še rast lisičk, veliko je tudi dežnikov in še nekaterih drugih gob. 

Jesenski goban najbolje uspeva v iglastih gozdovih 

Dobrotič nadaljuje, da je jurčkov več vrst. Najbolj poznani so poletni in jesenski gobani. "Poletni goban je manj pogost, raste v listnatih oziroma mešanih gozdovih. Jesenski goban, ki zdaj množično raste, pa uspeva v iglastih gozdovih. Najdete jih predvsem pod majhnimi smrekami, v iglicah. Če boste pozorni, boste videli drobne glavice - teh je zdaj ogromno. Pomembno pa je, da nabiralci gobe pobirajo šele, ko so dovolj razvite."

[[image_1_article_81198]]

Jesenske gobane lahko praktično najdemo povsod - od Pohorja pa do Prekmurja in Haloz. A najobilnejša rast je bila te dni zaznana prav na Pohorju. Istočasno pa rastejo tudi poletni gobani. "Tudi poletni gobani zdaj rastejo, saj smo bili poleti deležni vročinskih valov in pogoji niso bili primerni za rast. Ko je nad 30 °C, tudi miceliji ne rastejo."

Je jurček res najboljša goba?

S trditvijo, da le jurčki veljajo za 'prave' gobe, se sogovornik ne strinja. "Vsako gospodinjstvo verjetno pozna gobovo juho. Njen najboljši okus vedno dosežemo z mešanimi gobami, seveda če jih pripravljamo na pravi način. Jurček sam po sebi, to je moje mnenje, ni najboljša goba. Smrčki, ki rastejo spomladi, so recimo izredno aromatični. Tudi golobice so odlične - marsikdo jih ceni bolj kot jurčke. Po okusu in zdravilnem potencialu so te vrste celo boljše. A to je stvar osebnega okusa."

[[image_2_article_81198]]

Najpogosteje ga zamenjamo z žolčastim grenivcem 

Se lahko pri nabiranju jurčkov pojavijo kakšne zamenjave? "Seveda, zamenjave se dogajajo. Tudi naši člani v društvu jih včasih zamenjajo. Treba je paziti: rdeče barve pri jurčkih niso dober znak. Pogosto jih zamenjajo z leponogim gobanom, ki ima rdeči bet in rumeno trosovnico. Ni strupen, je pa močno grenak in povsem pokvari jed. Podobno je z grenkim gobanom. Največkrat jurčke sicer zamenjajo z žolčastim grenivcem, ki je zelo podoben gobanom. Ni strupen, je pa izredno grenek. Ko pri starejši gobi pritisnemo na trosovnico, postane roza barve."

Vražji goban mu ni podoben 

Če gobe vsaj malo poznamo, jurčka težko zamenjamo s strupeno gobo. Če ga prerežemo, ne postane moder. Res pa je, da modrenje gob ni merilo za strupenost. Najnevarnejši pri nas je sicer vražji goban. Ima belo-srebrno kapo in rdeč bet, medtem ko je pri jurčku kapa polsteno rjava. Vražji goban je strupen, povzroča bruhanje in hude prebavne težave, a navadno se posledice, če uživalec nima večjih zdravstvenih težav, končajo pri tem.

Ob koncu Dobrotič vsem gobarjem polaga na srce: "Gob nikoli ne nabirajte v plastične vrečke, ampak v košare. Na licu mesta jih tudi očistite. In prosim – v gozdu ne puščajte plastenk in smeti. Gozd nam daje gobe, zato ga spoštujmo."