Ob grajskem obzidju tamkajšnjega gradu so danes člani Turističnega društva Vurberk z novim gospodarjem svečano opravili prvi letošnji rez.

Člani Turističnega društva (TD) Vurberk v občini Duplek, ki so veliko bolj znani po organizaciji vsakoletnega junijskega vseslovenskega festivala narodno-zabavne glasbe z diatonično harmoniko, ostajajo zvesti tradiciji tudi na drugih področjih. Vsako leto v začetku meseca marca od leta 2005 naprej namreč opravijo svečani rez potomke najstarejše trte na svetu iz mariborskega Lenta, ki skrbno negovana raste ob tamkajšnjem grajskem obzidju.

Trta še naprej v »dobrih rokah«

Predsednik TD Vurberk Ivan Žižek je povedal, da je bil letošnji spomladanski rez še bolj poseben, saj ga je opravil novi skrbnik oziroma gospodar in domačin Maks Gajšek. »Prejšnji gospodar Andrej Krepek se je določil, da to skrb prepusti Gajšku, ki ga v društvu že dobro poznamo in smo prav zato prepričani, da bo potomka še naprej v dobrih rokah.  Ob tej priložnosti smo ga Krepku tudi zahvalili za njegovo skrb, še posebej, da je potomko ohranjal v tako dobri ‘kondiciji’,« je pojasnil Žižek. Prireditev, kjer ni manjkalo dobre volje in tudi petja, je zaznamoval še »pozdrav« štirim novim članom v društvu, druženje po rezu pa so nadaljevali v klubskih prostorih, kjer je vse udeležence reza čakala pogostitev.

Čim več prostora za nemoteno rast

Novi skrbnik Maks Gajšek pravi, da je nad stanjem vinske trte navdušen in ga obenem veseli, da jo je njegov predhodnik ustrezno negoval. »Trta je v odličnem stanju in res je lepo, ko prevzameš skrbništvo na potomko, ki je tako dobro negovana. To bom poskušal nadaljevati, zato sem danes poskušal trti omogočiti čim več prostora za nadaljnjo rast in odrezal tiste veje, ki bi jo pri tem motile,« je razložil Gajšek, ki mu je priskočil na pomoč Jože Graber, saj je z t. i. cepilno smolo premazal tiste dele trte, kjer je opravil rez.

Stari gospodar brez skrbi

Prejšnji gospodar Krepek pa je dejal, da je po »predaji« povsem brez skrbi, saj je prepričan, da bodo za trto tudi v prihodnje dobro skrbeli. »Maksa poznam, vem, kakšna ima znanja in česa je sposoben. Je nadvse dober vinogradnik, zato že sedaj z veseljem pogledujem proti potomki, ki bo, verjamem, tudi v prihodnje dobro obrodila,« je dejal Krepek.