Matjaž Hribljan si je zadal nalogo, da bo s kolesom obiskal vseh 212 slovenskih občin.

Matjaž Hribljan je mladi kolesar z Notranjske, ki se je v sodelovanju s Kolesarskim klubom Jan Sport iz Vrhnike odločil, da bo med svojo 13-dnevno kolesarsko potjo (med 19. in 31. julijem) obiskal vseh 212 slovenskih občin, s podvigom, v katerem bo prevozil približno 2.600 kilometrov, pa želi opozoriti na  hudo nevrološko motnjo − amiotrofično lateralno sklerozo (ALS).

“Matjaž bo s kolesarjenjem ozaveščal o tem hudem nevrološkem obolenju, ki zaenkrat še ni ozdravljivo in povzroča hitro pešanje mišične moči, odvisnost od fizične pomoči pri vseh življenjskih opravilih, pogosto tudi težave pri dihanju, govoru in hranjenju. Akcija bo namenjena tudi zbiranju sredstev za ALS obolele. Zbrana sredstva bodo namenjena za sofinanciranje fizične pomoči na domu, nakupu električne postelje in stropnega dvigala,” so ob tem zapisali na spletni strani Društva distrofikov Slovenije. V akciji “212 občin” lahko sodelujejo tudi oboleli z ALS, svojci, prijatelji, sodelavci in znanci, in sicer tako, da predstavijo svojo zgodbo o življenju z ALS, se udeležijo Matjaževega postanka v posamezni občini, lahko pa tudi del poti prekolesarijo skupaj z Matjažem.

Finančna sredstva bo donirala tudi jurovska občina

Na današnji četrti dan kolesarjenja ga je med drugim pozdravil župan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah Peter Škrlec. “Na kratko sem ga sprejel, saj za kaj drugega, ker je zamujal, niti ni bilo časa. Hkrati smo se mu zahvalili za postanek in obljubili, da bo tudi Občina Sveti Jurij nekaj donirala za dober namen. Po pošti pa mu bomo poslali tudi simbolično občinsko darilo.” Iz Jurovskega Dola se je Matjaž odpeljal na Sveto Ano, kasneje v Benedikt, Cerkvenjak in naprej vse do Ljutomera, kjer bo zaključil današnjo pot. Že pred tem so kratek sprejem za Matjaža pripravili tudi v Lenartu, kamor se je pripeljal z dupleške smeri.

V nedeljo Matjaža pričakujejo v Šentilju

Iz Turističnega društva Šentilj so medtem sporočili, da bodo Matjaža v nedeljo sprejeli tudi v Šentilju. Ob 7.00 uri bo nedeljsko etapo začel v Apačah, v krožišču v Šentilju ga pričakujejo okoli osme ure. “Pričakajmo ga v rumenih majicah našega društva in tako tudi mi podprimo vse obolele za ALS.”