Učence iz Jurovskega Dola je znova obiskala Hiška eksperimentov – interaktivni mobilni center znanosti.

Četrtek, 31. marec, ni bil navaden dan za učence Osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol. Že drugič je šolo obiskala Hiška eksperimentov, ki je učilnice za en dan spremenila v center znanosti. Hiška eksperimentov je interaktivni mobilni center znanosti, ki ga izvaja Hiša eksperimentov iz Ljubljane. Učence navdušuje za učenje, raziskovanje, radovednost, postavljanje vprašanj in iskanje odgovorov. Naravoslovne zakone so učenci spoznavali prek aktivnega preizkušanja petdesetih eksperimentov, ob katerih so tešili radovednost ter se neizmerno zabavali. “Oči večine učencev so se lesketale od navdušenja, zato je bila težka naloga izbrati najljubši eksperiment. Učenci so uživali v znanstveni dogodivščini “težiščelogiji” ali pa “plinologiji”. Pri “znanstvenem krneki” so izdelali lasten eksperiment. Ob izvedbah zabavnih eksperimentov so učenci pridobili veliko novega znanja, saj so eksperimente, ki so jih izvajali in opazovali, morali tudi razložiti. Hiša eksperimentov je navdušila učence in učitelje,” je povedala vodja naravoslovnega dne Antonija Širec.

Vtisi učencev

Katarina (4. razred): “Ta dan se mi je zdel zelo zanimiv. Eksperimenti so bili zanimivi, veliko sem jih sama preizkusila. Veselim se naslednjega obiska Hiše eksperimentov.”
Julija (4. razred): “Zelo sem se zabavala. Veliko stvari sem lahko sama preizkusila. Želim, da nas bo Hiška še večkrat obiskala.”
Alina (5. razred): “Od vseh stvari mi je bil najbolj všeč eksperiment, pri katerem si spoznala, kako se snemajo risanke. To je bil zabaven dan. Naučili smo se veliko novega.”
Ema (6. razred): “Naš razred je izdelal helikopter in ciklon. Pri znanstveni dogodivščini smo izstrelili raketo, zdrobili nagelj, pribili žebelj z banano, učitelj Jure pa je popil helij. Najljubši eksperiment je bil ptič akrobat, ki je s kljunom stal na robu kozarca.”

Tretješolcem so bili najljubši eksperimenti vrtinec v plastenki, glasbena plošča, pojoča posoda, klavir. Dan so zaključili s kitajsko modrostjo: »Kar slišim, pozabim; kar vidim, si zapomnim; kar naredim sam, razumem in znam.«