Ob praznovanju 70. obletnice znamke TAM smo se podali na ogled skrivnostnih tezenskih podzemnih rovov, ki so jih zgradili v času druge svetovne vojne.

Marsikateri Mariborčan ne ve, da se na Teznem, na območju tamkajšnje poslovne cone, nahaja eden največjih prepletov podzemnih rovov v Mariboru. Ob 70. obletnici znamke Tam, so v Zavodu PPC Tezno odprli vrata podzemlja in tako omogočili zanimiv ogled skorajda pozabljenega, a še kako zanimivega dela zgodovine našega mesta.

Nemški okupator je podzemni labirint zgradil v prvih mesecih leta 1944, potem ko so zavezniki v začetku leta silovito bombardirali mesto. Ena od tarč je bila tudi Tovarna letalskih delov Štajerska (Luftfartwerke Steiermark), ki so jo na Teznem zgradili kmalu po nemški okupaciji kraljevine Jugoslavije in s tem tudi Maribora ter spodnje Štajerske, 6. aprila 1941. Tovarno je veljalo „pod nujno“ preseliti pod zemljo. Proizvajala je namreč motorje in druge dele za nemška vojaška letala, zlasti znamke Junkers.

Danes v rove vodi samo še en vhod

V bunkerjih, 14 metrov pod nivojem tal, so uredili kar 8.512 kvadratnih metrov proizvodnih površin, s tem povezani proces se je odvijal vse do konca vojne. Še ko je delovala tovarna na površju, je v njeni proizvodnji bilo zaposlenih okrog 4300 delavcev, kar priča o njenem obsegu in intenzivnosti. Delavci, katerih elito so usposobili v Nemčiji in na od nje zasedenih ozemljih, so bili z vseh vetrov. Med njimi ni manjkalo vojnih ujetnikov. Poleg domačinov so največ prihajali iz Jugoslavije, Avstrije, Italije, Madžarske, Francije, Češke, Ukrajine …

Več fotografij si lahko ogledate v galeriji spodaj ali na tej povezavi.

Del rovov so v Zavodu PPC Tezno z veliko vnemo spremenili v dobro uro in pol dolg ogled. Danes v rove vodi samo še en vhod, do kod pa se razprostirajo, pa je težko točno povedati, saj so že v veliki meri zasuti. Na globino 15 metrov se spustimo po 90. stopnicah. Stalna temperatura v rovih je 12°C. V vodenem ogledu lahko vidimo kratko fotografsko razstavo, prisluhnemo pričevanju delavca v rovih v času vojne, si ogledamo predstavitev o nastanku, vzponu, razcvetu in propadu starega TAM-a ter film o današnji Coni Tezno. 

Ogledi so sicer možni ob predhodni najavi, če se zbere skupina vsaj 10 ljudi.