Danes se je otvorila razstava “20 let Študentske delovne brigade” v prostorih Univerzitetne knjižnice Maribor.

Danes se je otvorila razstava “20 let Študentske delovne brigade” v prostorih Univerzitetne knjižnice Maribor. Na otvoritve razstave, ki bo na ogled vse do 19. oktobra, so bili med drugim prisotni župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec, predsednik ŠOUM Žiga Pirš, predsednik Zveze brigadirjev Slovenije tov. Koloman Lainšček, predstavniki Univerze v Mariboru in drugi.

Težak začetek

Idejni vodja Študentske delovne brigade je Zoran Kačičnik je danes dejal: “V prvi vrsti je bil zelo pomemben, če ne celo najtežji ravno začetek leta 1999. Še posebej sem hvaležen osebam, ki so nas takrat brezkompromisno podprle in omogočile, da je ta projekt stekel. To so takratni direktor študentske organizacije Drago Žura, moji starši in pa takratni rektor Univerze Maribor Ludvik Toplak. Kljub temu, da so bili naši odnosi takrat malo bolj kompleksni, je prepoznal vrednost tega projekta in ga izdatno podprl. Ne samo na moralni, temveč tudi na finančni ravni.”

Župan MO Maribor je na otvoritvi razstave povedal: “Če pogledamo zemljevid krajev kjer vse ste bili lahko vidimo da ste obiskali vso Slovenijo. To je zgodba o solidarnosti. Zahvaljujem se vam za delo, ki ga opravljate. Zahvaljujem se vam, da vidite svet takšen kot je, da se ne obremenjujete z ideološkimi navlakami in zgodbami, ki nimajo nič skupnega z ljudmi, ki jih s temi akcijami osrečujete.”

Mladi nadaljujejo s tradicijo 

Predsednik Zveze brigadirjev Slovenije Koloman Lainšček pa je dodal: “Ponosni smo, da smo spletni lepe vezi, ki je to edina rdeča nit ki nas skupaj drži. Trudim se da bo naša zveza še dolgo obstajala. Vesel sem, da gredo mladi po tej poti. Moramo povedati, da časi so se spremenili, da humanitarnost, prostovoljstvo in zanos pa so ostali isti.”

Letošnja Študentska delovna brigada je potekala na Koroškem in sicer v občini Črna na Koroškem. Študentje so tamkajšnjim krajanom pomagali pri odstranjevanju objektov stare čistilne naprave, obnovi številnih mostov, košnji zaraščenih travnikov, urejanju turističnih pešpoti, obnovi objektov in pri domačih vsakdanjih opravilih občanov. Letošnja brigada, ki se jo je udeležilo okoli 40 študentov prostovoljcev, se je, kot rečeno, izvedla že dvajseto leto zapored.