"Ideja se mi je pojavila že avgusta, ker sem se začel zavedati, da se približuje božič in novo leto. Dejansko sem se kmalu za tem s šefom pogovoril in mi je dovolil, da svojo idejo tudi izvedem. Sem se pa tega spomnil zato, ker sem sam odraščal v družini, ki ni imela dodatnega denarja. Za božič sem vedno čutil neko pomanjkanje in osamljenost. Ko se otrok 25.12. zjutraj zbudi, seveda upa na božično darilo in nek čarobni preostanek dneva. Ker pa naša družina ni imela denarja in posledično nisem dobil nobenega darila, sem ugotovil, da je to kar boleč občutek. Posebej za otroka. Pa tudi če pomislim na hrano zvečer, smo vedno po televiziji gledali kako polne mize so imeli drugod in kakšna darila so dobili. No, mi tega nismo imeli in ta travma, oziroma to pomanjkanje ti za vedno ostane. Zato sem se tudi odločil, da bomo naredili nekaj konkretnega in, da se bomo tudi obdarovali," nam je povedal organizator večerje in glavni kuhar Amir Suljić  in se pošalil, da je božič brez daril kot spanje brez, da bi si prej umil zobe.

Pomagala mu je ekipa prostovoljcev

Pomoč so mu nudili predvsem sodelavci iz Parme, razna društva, omenjeni donatorji, družina Kranjc, pekarna Valcl, Lineal d.o.o. ter družina Kralj. "Priprave so na polno potekale zadnje dva dni, ko smo bili dejansko cele dneve v urejanju zadnjih malenkosti. Stvari za pripravo hrane pa smo nekako kupovali že zadnja dva tedna. Seveda je bilo vmes par neprespanih noči in nekaj živčnosti, da bi šlo vse po planu," je dejal Amir. Na večerji so tako pogostili 53 ljudi (družine), ena družina je zaradi bolezni žal morala odpovedati. So pa prišli hrano iskat in so si doma kljub temu naredili lep večer, skupno se je torej kuhalo za okrog 60 ljudi.

[[image_1_article_61664]]

"Izpostaviti moram tudi, da je celotna ekipa danes prostovoljno tukaj. V kuhinji mi pomaga Patrik Vilčnik, strežbo so prevzeli Tadej Pongračič, Mitja Cveto in Albina Dajčman, na voljo pa mi je tudi moja sestra Sabina. Gre za posameznike, ki so si želeli pomagati in biti del te zgodbe," je še dodal Amir in nam zaupal, da mu je šef pustil prostor, torej celotno restavracijo, ker ve, da je tečen in izredno vztrajen.

"Ko je on izrazil svoj namen, torej pomagati tem družinam, sem vedel, da ga ne bom moral zavrniti. Že ko smo bili skupaj na dopustu in je Amir povedal kaj načrtuje, sva oba z Mitjo rekla, da sva mu vedno na voljo. Ko je dejansko prišlo do tega, da nam je povedal kdaj in kje se bo stvar odvijala, sem seveda rekel, da lahko računa name. Neko prepričevanje iz njegove strani sploh ni bilo potrebno. Mi pa sploh ni težko biti na sveti večer tukaj, saj sem že nekaj časa tudi sam prostovoljec in vem kako deluje," je pokomentiral Tadej, ki je pomagal v strežbi.

Raznolika hrana – za vsakega nekaj

"Pripravil sem govejo juho  z rezanci in jetrnimi cmoki, brokolijevo kremno juho, gobovo juho  s krompirjem, piščančjo roladico  s feta sirom in salamo, prelito z brokolijevo omako, piščančje meso  v smetanovi omaki, ocvrtega piščanca  in krompirček za najmlajše, sirove štruklje, pražen krompir, riž  z vinom in rožmarinom in za sladico še domač jabolčni zavitek. Za domov pa sem jim pripravil ričet in kruh, da si lahko družine hrano tudi odnesejo. Glede stroškov bi rekel, da je vse skupaj naneslo na 800 do 900 evrov. V to je seveda všteta hrana in vsa darila. Društvo prijateljev mladine, ki je izbralo družine pa mi je pomagalo tudi s pijačo. Ves pridobljen denar je bil izključno uporabljen za današnji večer," je še poudaril.

Definitivno bom stvar v prihodnosti ponovil, verjetno celo v večjem številu. Edini cilj je videti nasmeh na obrazu otrok, ne potrebujem pa nobene zahvale.

Amirjeva edina želja je, da bi njegova božična večerja navdihnila več ljudi: "Super bi bilo, če bi ti otroci, ki bodo danes tukaj, čez 15 ali 20 let tudi sami komu pomagali. Če bodo tega seveda zmožni. Mogoče bo moja zgodba koga navdihnila in bo svet takoj lepši."