Danes se je pričelo dijaško in študentsko tekmovanje Ali je kaj trden most, ki ga organizirajo na mariborski Fakulteti za gradbeništvo, arhitekturo in prometno inženirstvo.

Letos se je na jubilejnem tekmovanju Ali je kaj trden most zbralo 21 skupin iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Romunije. Pričeli so z gradnjo konstrukcij iz špagetov, zmagovalna bo tista skupina, ki ji bo v dveh dneh uspelo zgraditi most, ki bo prenesel največjo obremenitev.

Pravila se vsako leto spreminjajo

Organizator pred pričetkom tekmovanjem poda navodila, ki vsebujejo glavne karakteristike kot so: razpon mostu, višina nad cesto, višina pod cesto, prometni profil in maksimalna masa mostu. Pravila se vsako leto spreminjajo, da so konstrukcije vsako leto inovativne in se ne ponavljajo.

Maša Sraka, iz organizacijskega odbora FGPA pravi, da so z dosedanjim delom skupin zadovoljni, a favorita zaenkrat še ne morejo določiti, saj so mladi šele danes pričeli z delom: »Letos so pravila, da imajo mostovi štiritočkovno obremenitev, razpon mostu je en meter, širina do dvajset centimetrov, višina nad osjo je petindvajset centimetrov, pod osjo pa lahko naredijo petnajst centimetrov.« Na podlagi podatkov si študentje pripravijo različne izračune v programih, skice, šablone in podobno. Gradbeni material predstavljajo samo špageti Barilla N°7 in vroče silikonsko lepilo Pattex.

Odzvale so se tudi srednješolske skupine

Dijaki iz Šolskega Centra Krško-Sevnica so najprej preračunali obliko in ugotovili, da čim večji lok, čim več nosi: »Glede na to, kako bi sam lok delali, pa smo se odločili, da nam je najboljše delati s čepki, ki smo jih sprintali s 3D printerjem,« pravi članica ekipe Sara Colarič.

Mariborske srednješolce zastopajo tudi dijaki iz Škofijske gimnazije. Jan Hartl pravi, da so doma najprej vadili in sedaj delajo po že znanih načrtih: »Pogovorili smo se s profesorjem, neke stvari smo si vnaprej preračunali. Do sedaj nam gre dobro, vse po planu in dokaj hitro napredujemo.«

Dosedanji rekord je bil 112 kilogramov

Rekord so lani zrušili študenti iz Romunije, ki so zgradili najtrši most doslej – prenesel je kar 112 kilogramov. Nova skupina romunskih študentov se je povabilu organizacijskega odbora odzvala tudi letos: »Rekli smo si – zakaj pa ne, saj radi sprejemamo nove izzive in gradimo konstrukcije iz raznih materialov, nekaj smo vadili tudi že doma. Zgradili smo en most iz špagetov, ki nam sicer ni preveč dobro uspel, a smo naredili nekaj izboljšav in upamo, da se bo tokrat bolje obnesel. Ne hitimo, delamo počasi,« je dejal eden od članov skupine Radu.

Razglasitev bo v sredo

Študenti imajo na voljo približno dvajset ur časa za gradnjo. Glede na to, da mnogo tekmovalcev pride iz drugih krajev ali držav, jim mariborski študenti v okviru tekmovanja organizirajo tudi druge aktivnosti, ki služijo predvsem spoznavanju novih prijateljev in mesta Maribor.

Vrhunec tekmovanja predstavlja zadnji dan tekmovanja, saj tako gledalci kot tekmovalci želijo dobiti odgovor na vprašanje »Ali je kaj trden most?!«. Vsak most se postopno obremenjuje, dokler se ne zruši. Zmaga ekipa, ki izdela most z največjo nosilnostjo. Tekmovanje ima poleg kategorije nosilnosti še kategorijo dizajn, v kateri zmaga najlepši most po mnenju občinstva in strokovne komisije.