Na predvečer mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta bo drevi v mariborskem sodnem stolpu na Lentu potekala spominska slovesnost, ki so jo organizatorji poimenovali Strune spominjanja.

Na predvečer mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta bo drevi v mariborskem sodnem stolpu na Lentu potekala spominska slovesnost, ki so jo organizatorji poimenovali Strune spominjanja. Samo za ta dogodek bo namreč iz spominskega središča holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu v Maribor pripotovala posebna violina, simbol upanja in junaštva.

Violina je bila last Mordechaija Schleina Motaleja, ki se je rodil leta 1930 v mestu Krasnowka na takratnem ozemlju Poljske. Ko so junija 1941 Nemci vstopili v mesto in pomorili njegovo družino, se je enajstletni Motale pridružil partizanski enoti, za katero je začel zbirati obveščevalne podatke.

Zaradi svoje nadarjenosti je začel celo redno igrati v klubu nemških vojakov v mestu. Ko je izvedel, da bo v klubu, kjer igra, konferenca z dvestotimi oficirji SS, se je odločil, da klub razstreli. Motale je umrl, ko je bil star 13 let, edino, kar je ostalo za njim, je violina, ki ji bodo udeleženci slovesnosti zvečer lahko prisluhnili tudi v Mariboru.

Motalejeva zgodba je bila tudi navdih za kratki film Nakam, ki je letos v izboru kandidatov za oskarja v kategoriji za najboljši kratki igrani film.

V Sloveniji bo potekalo več slovesnosti

Spominsko slovesnost skupaj pripravljata Judovsko združenje Slovenije – skupnost tradicionalnih Judov in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, dogodka pa se bodo med drugim udeležili predsednik Judovskega združenja Slovenije Elie Rosna, glavni rabin za Slovenijo Ariel Haddad, apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich, evangeličanski škof Leon Novak ter veleposlaniki Izraela, Italije, Madžarske, Avstrije, Romunije in Slovaške v Sloveniji.

Že danes bo po državi še več drugih dogodkov, s katerimi bodo obeležili mednarodni dan spomina. Med drugim bo na Slovenski akademiji za znanost in umetnost potekala predstavitev knjige Molitev za Jasenovac in pogovor z avtorjem Brankom Šömnom, Mini teater v sodelovanju z Judovskim kulturnim centrom pripravlja gledališko predstavo Dnevnik Ane Frank v režiji Vinka Moderndorferja, v atriju Znanstveno-raziskovalnega središča pa bo Jani Kovačič izvajal pesmi Aleksandra Kulisiewicza.

V Novi Gorici bodo odprli razstavo z naslovom Slike spomina avtorja Alexandra Dettmarja, na italijanski strani pa bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž potekalo srečanje pod lipami z naslovom Izrael in dan spomina z osrednjo gostjo Eriko Mažgon, ki je več let živela in delala v Izraelu.

Osrednja slovesnost v Ljubljani

Osrednja spominska slovesnost, ki jo organizirajo Judovski kulturni center Ljubljana, Mini teater, Judovska skupnost Slovenije, Liberalna judovska skupnost Slovenije in poljsko veleposlaništvo v Ljubljani, na njej pa bo slavnostna govornica predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, bo potekala v petek v ljubljanskem Mini teatru, dogodkov pa se bodo s slovesnostjo in polaganjem vencev spomnili tudi na judovskem pokopališču v Dolgi vasi.

Že dopoldne bo v Mini teatru tudi projekcija filma Varšava: razdeljeno mesto, v mariborskem muzeju Stalag XVIII D pa bodo odprli dokumentarno razstavo Kljub vsemu – Preživeti!, ki je nastala v sodelovanju Mednarodnega raziskovalnega centra Maribor, Muzeja zmage iz Moskve ter mariborske Sinagoge.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se bo v petek na Poljskem udeležila spominske slovesnosti ob 78. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz. Prav 27. januar je kot svetovni dan spomina na žrtve holokavsta leta 2005 razglasila OZN. Na ta dan leta 1945 je namreč ruska Rdeča armada osvobodila to največje nacistično taborišče smrti.

STA