Inovativnega in zahtevnega projekta so se lotili člani Planinskega društva Hakl iz Svete Trojice.

Potem ko je Planinsko društvo Hakl iz Svete Trojice v sodelovanju z Občino Sveta Trojica v Slovenskih goricah leta 2019 na južni strani Trojiškega jezera postavilo montažno plezalno steno, se v društvu lotevajo novega zanimivega projekta. Prostor, kjer stoji stena, ki sicer še ni v celoti dokončana, bodo dopolnili s premično planinsko postojanko.

Plezalna stena pri Trojiškem jezeru

Premični objekt bo služil za priročno skladišče

Predsednik planinskega društva Drago Lipič nam je povedal, da bodo manjkajoča dela na steni, predvsem gre za namestitev dodatnih oprimkov, ki bodo omogočali balvansko plezanje, opravili kakor hitro bodo uspeli zagotovili dovolj finančnih sredstev. Projekta se namreč lotevajo z lastnimi sredstvi in donatorskim denarjem. Ker pa se dogaja, da že sedaj plezalno steno uporablja veliko navdušencev nad plezanjem, bodo ponudbo ob jezeru še razširili. “Ko želi kdo uporabiti steno, nas pokliče in vpraša po varovalni vrvi, čeladi in podobno. To potem od nas terja veliko logističnih usklajevanj in časa. Da bi se temu izognili, bomo v bližini plezalne stene postavili premično priročno skladišče, kjer bomo hranili plezalno opremo, hkrati pa bodo lahko npr. pri tej tako imenovani planinski postojanki počakali starši, ki bodo spremljali otroke na plezanje.”

Objekt v obliki planinske hiše bomo postavili na kolesa, na ta način ga bomo lahko kadarkoli premaknili na drugo lokacijo.

Ker je na območju okoli Trojiškega jezera za nepremične objekte težko pridobiti ustrezna soglasja, so se v trojiškem planinskem društvu odločili ne samo za premično plezalno steno temveč tudi za premično planinsko postojanko. “Objekt v obliki planinske hiše bomo postavili na kolesa, na ta način ga bomo lahko kadarkoli premaknili na drugo lokacijo. Gre za prvo premično planinsko postojanko v Sloveniji, ki bo postavljena na trasi pomurske planinske poti.”

Otvoritev nove pridobitve načrtujejo za 26. rojstni dan planinskega društva

Objekt, ki je v fazi nastajanja, je dolg šest metrov, širok tri metre in pol, njegova višina na najvišji točki znaša pet metrov. “Ravno v teh dneh smo na že narejeno ogrodje s kolesi postavili streho. Sledi še dokončna obdelava z ladijskim podom in ureditev manjše terase ter dela v notranjosti. Vse stroške izdelave v celoti pokrivamo sami. Tudi delo opravljamo prostovoljno. Pri raznih obrtnikih smo nabrali odpadno železo, od podjetja v Gornji Radgoni pa pridobili izolacijski kontejner,” na je še povedal Drago Lipič.

Otvoritev nove pridobitve načrtujejo 26. aprila letos, ko bo Planinsko društvo Hakl zaznamovalo 26 let obstoja in delovanja.