Od temeljnega kamna v oktobru 2017 pa vse do danes, ko Magna že zaposluje 140 zaposlenih.

Marca letos bo podjetje Magna v Hočah zagnalo lakirnico, kjer bo delovni proces tekel podobno kot v Grazu. Lakirnica bo delovala tako avtomatsko, kot tudi ročno. Trenutno se v Hočah lakirajo testne Jaguar ipes karoserije z robotskimi napravami in ročno. Sedaj pobarvajo 20 vozil na uro, medtem ko v Gradcu 31. Ko bo zagnana polna proizvodnja bodo vsakih 12 minut v Magno pripeljali tovornjaki, ki bodo vozili neprestano 24 ur na dan.

Sedaj zaposlujejo 140 zaposlenih, medtem, ko se jim februarja pridružuje več kot 60 zaposlenih, katerih večina je Slovencev. 100 delavcev je trenutno zaposlenih za ročna dela. Danes so lakirnico tudi testno zagnali.

V prihodnje možna širitev

Vse skupaj se je pričelo februarja pred tremi leti, nato so oktobra 2017 položili temeljni kamen, v septembru 2018 zagnali proces, marca letos pa bodo zagnali še lakirnico. V lakirnici skupina delavcev sedaj že vodi proces, danes, 11. januarja, pa so pognali tudi avtomatske naprave. Vse skupaj je bilo v Magno vloženih 150 milijonov evrov, dnevno pa je bilo na gradbišču 650 delavcev.

Magna je trajnostno naravnana, uporabljajo sončno energijo in deževnico ter fotovoltaično postrojenje. Stoji na kar 12 hektarjih, ne izključujejo pa možnosti po širitvi tudi v prihodnje.