Festival bo ponudil mladim več kot 25 večinoma brezplačnih ali subvencioniranih uporabnih, ustvarjalnih, športnih in zabavnih aktivnosti.

Z nogometnim turnirjem v športni dvorani Lukna, na katerem bodo predstavljali projekt za delo z ranljivimi skupinami in mladimi Fair Employment, se danes začenja 4. Festival Mladi Maribor, ki mladim omogoča nova raziskovanja, izkušnje in navdihe. Raznoliko dogajanje, ki bo trajalo do sredine oktobra, pripravljajo mladi oz. mladinske organizacije.

Festival bo po navedbah Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor ponudil mladim več kot 25 večinoma brezplačnih ali subvencioniranih uporabnih, ustvarjalnih, športnih in zabavnih aktivnosti.

Predstaviti raznolikost mladinskega sektorja

Zaključil se bo 14. oktobra z mednarodno mladinsko konferenco, ko bodo v Maribor prišle mladinske organizacije iz Novega Sada, ki bo leta 2019 Evropska prestolnica mladih (EPM). Takšen naziv je Maribor nosil v letu 2013 in po tem letu so v mestu začeli prirejati Festival Mladi Maribor kot trajnostni učinek tega projekta.

Festival tradicionalno prirejajo v začetku šolskega in študijskega leta ter ponuja različne spektre mladinske ustvarjalnosti, mladinskega dela in urbane kulture. Kot je za STA povedal koordinator festivala Željko Milovanović iz MKC Maribor, je glavni namen mladim predstaviti raznolikost mladinskega sektorja v mestu in jih privabiti k sodelovanju.

Za mlade z manj priložnostmi

Dogajanje se bo začelo z današnjim športnim dogodkom Fair Eployment v organizaciji Združenja Epeka, ki je posvečen mladim z manj priložnostmi. Dogodek bo po napovedih organizatorjev potekal v športnem duhu povezovanja med mladimi, ranljivimi skupinami, gospodarstveniki, mediji in odločevalci ter naslavljal vprašanje, kako rešiti izzive sodobnega časa in priti do zaposlitve.

V večernih urah sledi uvod v glasbeni vikend v Kulturnem centru Pekarna, kjer se bodo v organizaciji MKC Maribor, AGD Gustaf, Indijanez, KID Glas podzemlja in Slovenske zveze za javno zdravje in tobačno kontrolo na treh prizoriščih, tudi na prostem, do sobote zvrstili številni domači in tuji glasbeniki.

V prihodnjih dneh med drugim sledijo še različne delavnice, predavanja, usposabljanja za prostovoljno delo, mednarodni festival stop motion animacije StopTrik ter akcija Pogovori se z menoj, s katero želijo poudariti pomen učenja tujih jezikov.

STA