Za naše kraje je Arso izdal oranžen alarm.

Fotografija je simbolična

Nova hladna fronta je že dosegla zahodne Alpe, zvečer pa bo dosegla tudi Slovenijo in jo ponoči tudi že prešla. Padavine bodo v večernih urah že zajele večji del države in se tudi okrepile. Prehodno bodo možni krajevni nalivi. Na zahodu in jugu države bo vmes tudi kakšna nevihta, so napovedali na vremenarskem portalu Ciklon.si.

Nastajale bodo krajevne plohe in posamezne nevihte

Meja sneženja se bo ponoči spustila do okoli 1000 m nadmorske višine ob močnejših padavinah pa lahko tudi še nekoliko nižje. Do jutra bodo padavine v glavnem že ponehale. Nova količina padavin do jutra bo večjem delu države od 15 do 30 mm, ponekod v hribovitem delu zahodne in jugozahodne Slovenije pa lahko tudi do okoli 50-60 mm. Najmanj dežja se pričakuje v JV delu države in ob morju, so še zapisali meteorologi.

Sodeč po napovedi Arsa je v Mariboru jutri tudi možnost neviht. 

Jutri bo prevladovalo spremenljivo oblačno vreme z občasnimi sončnimi obdobji. Čez dan bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte, nad okoli 800 m nadmorske višine tudi snežne. Ob nevihtah bodo možni krajevni nalivi – tudi s sodro. Najmanj krajevnih padavin se pričakuje v alpskem svetu.

Popoldne se bo krepil veter severnih smeri, ki bo v severni polovici države lahko ponekod v sunkih dosegal hitrosti med 50 in 70 km/h. V višjih legah pa bodo sunki ponekod tudi močnejši. V noči na torek se bo veter po nižinah postopoma polegel, so še napovedali na Ciklon.si.

Izdano oranžno opozorilo zaradi vetra

Arso je za jutri za severovzhod in severozahod izdal tudi oranžno opozorilo zaradi vetra, kar pomeni, da je maksimalna pričakovana hitrost vetra od 70 do 85 km/h.

Vir: Arso

Vir: Arso

Veter lahko lomi veje, podira nekatera drevesa in odnaša kritino s streh ter nekoliko ovira cestni promet ter otežuje gibanje. “Vrata in okna naj bodo zaprta. Pri gibanju na prostem se izogibajte nevarnih mest. Priporočamo previdnost v prometu. Spremljajte meteorološka obvestila in morebitna opozorila ter informacije, ki jih posredujejo pristojne službe in organi,” ob tem opozarjajo na Arso.