Zadnjo nagrado leta 2020 je ravnatelj OŠ Cerkvenjak – Vitomarci mag. Mirko Žmavc podelili devetošolki Vanessi Repič.

FOTO: arhiv šole/proslava 2020

Slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, bodo zaznamovali tudi v Cerkvenjaku. Proslava, ki jo pripravljata Osnovna šola Cerkvenjak – Vitomarci in Kulturno umetniško društvo Cerkvenjak, bo danes, v torek, 7. februarja, ob 18.00 uri v cerkvenjaškem domu kulture.

Za kulturni program bodo poskrbeli: Otroški pevski zbor, Folklorna skupina in Mešani pevski zbor Kulturnega društva Cerkvenjak ter posamezni nastopajoči (Larisa Ploj in Julija Kocuvan, Paulina Murkovič in Mia Kump Toš, Ajda Druzovič in Zala Anželj, Maša Vrbnjak in Klara Grdja, Vita Koren in Nena Kocuvan). Nina, Katja, Julija, Aljaž, Gabrijela in Alisa pripravljajo recital z igro Povodni mož. Slavnostni nagovor bo opravila Valerija Toš Ilešič, velika podpornica ljubiteljske kulture. Posebnost proslave v Cerkvenjaku je podelitev tako imenovane male Prešernove nagrade, ki jo Osnovna šola Cerkvenjak – Vitomarci podeljuje učencem, dejavnim na področju kulture in umetnosti.

Nazadnje je nagrado prejela Vanessa Repič, letos jo bo Julija Zorko

Malo Prešernovo nagrado bo tudi tokrat podelil ravnatelj šole mag. Mirko Žmavc. Letos jo bo prejela osnovnošolka Julija Zorko. Zadnji dve leti nagrade zaradi omejitvenih ukrepov ob covidu niso podelili, zadnjo je leta 2020 prejela Vanessa Repič, ki je takrat obiskovala 9. razred osnovne šole. Nastopala je na več prireditvah v organizaciji šole in lokalne skupnosti, pela v Mladinskem pevskem zboru šole, pisala zgodbe, sodelovala na Cankarjevem tekmovanju in v tekmovanju v znanju slovenščine in podobno. Kot pravi Žmavc, bodo omenjeno nagrado letos podelili že petič, vedno pa jo namenijo učencu/učenki, ki sodeluje na raznih natečajih, npr. na tekmovanju za Cankarjevo priznanje, v gledališki skupini, novinarskem krožku, …

FOTO: arhiv šole/proslava 2020

“Vsak narod, pa naj bo še tako majhen, ima nekaj, po čemer je edinstven. Ima svoj jezik, kulturo in navade. Tako slovenska majhnost premore marsikaj velikega,” pravijo organizatorji torkove proslave v Cerkvenjaku.