23-letna Patricija Peklar iz Cerkvenjaka vlogo vinske kraljice, kljub številnim drugim obveznostim, jemlje zelo resno.

Lansko leto ob martinovem si je zdaj 23-letna Patricija Peklar nadela vinsko krono in postala sedma cerkvenjaška vinska kraljica. Prihaja iz majhnega zaselka Brengova v občini Cerkvenjak, s starši in mlajšo sestro Pio živi na manjši kmetiji, na kateri se ukvarjajo z živinorejo, prašičerejo in poljedelstvom. Z junijem je z vsemi opravljenimi izpiti na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani pridobila naziv diplomirana profesorica specialne in rehabilitacijske pedagogike. Kot pravi, sta ji je ostala še leto dni študija in magistrska naloga; vpisala se je na magistrski študij, ki traja eno leto. Že od nekdaj jo sicer veseli delo z ljudmi, rada jim pomaga, kar ji bo specialna pedagogika tudi omogočala.

Sedaj v času počitnic dela v manjši vaški trgovini Kea v Cerkvenjaku kot prodajalka. “To počitniško delo opravljam že šesto leto zapored. Ko nisem v službi, priskočim na pomoč staršem na domači kmetiji.”

Avgusta se je udeležila več dogodkov

Patricija pravi, da si je po kratkem julijskem zatišju in dopustiškem predahu v nedavnem podaljšanem vikendu ponovno zavihtela na glavo svojo krono. “V petek smo v našem Cerkvenjaku postavili klopotec, ki nam sedaj glasno oznanja, da se počasi, a vztrajno, bliža najlepši čas v letu. V soboto smo se z mojimi dragimi kraljevimi prijatelji srečali na Kogu, kjer smo se v objemu tamkajšnjih gričev razvajali ob odlični kapljici in izvrstni hrani ter popoldne, z grenkim priokusom, v pokoj pospremili Jakoba Lukmana, prvega kogovskega vinskega kralja in medse sprejeli novo kogovsko vinsko kraljico. Taki trenutki so za vinsko kraljestvo še posebej čustveni , saj se na našem kraljevem popotovanju med nami stkejo zares močne vezi. “Prijateljstvo je vino življenja; upamo, da bomo s tem vinom še dolgo nazdravljali”, smo Jakoba nagovorili ob njegovem slovesu in mu obljubili, da se s slovesom od krone ne poslavlja tudi od nas, saj so ob dobrem vinu sklenjena prijateljstva večna. Da res tako mislimo, smo z Anjo, vinsko kraljico občine Starše in s Sandro, ljutomersko vinsko kraljico, dokazale že v ponedeljek zvečer, ko smo se udeležile koncerta pod zvezdami, ki so ga pripravili fantje zasedbe Kogovski dečki, katere član je tudi Jakob. S tem smo kapljico v morje prispevale tudi v slogu ponedeljkovega dne solidarnosti, saj so dečki ves zbrani denar namenili prizadetim v nedavnih vremenskih ujmah.”

Z nizom dogodkom je cerkvenjaška vinska kraljica nadaljevala na torkov praznik, ko se je udeležila praznovanja ob 20. rojstnem dnevu Vinogradniškega društva Kapela. “Po slavnostni akademiji smo si s tamkajšnjo kraljico Tajo Zupan in aktualno cvičkovo princeso Niko Martinčič ogledale vinsko fontano in bile priča postavitvi klopotca. Še en klopotec smo postavili v torek, zadnjega v nizu treh, v Sveti Trojici, kjer sem bila na povabilo Društva vinogradnikov Sveta Trojica priča dvigu tega simbola vinorodnih krajev in znanilca bližajočega se časa trgatev.”

Sodelovala bo tudi na sejmu Agra

Do konca avgusta jo čaka sodelovanje na vinarskem dnevu v okviru 61. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, ki bo v torek, 29. avgusta. Potem pa že prihaja čas trgatev.

Med vikendi rada pobegnem na Goričko, v vas Domanjševci, od koder prihaja njen fant. “Tako sem bila npr. med uradnimi dogodki prejšnjo nedeljo še tam, kot pomoč na lovskem pikniku, ki ga je priredila Lovska družina Križevci, katere član je moj fant,” pravi vedno nasmejana vinska kraljica, ki zelo uživa v svoji vlogi. “Vsak trenutek v svoji obleki in kroni zajemam s polno žlico ter se že veselim vseh novih dogodivščin, ki me še čakajo.”